Πανηγυρικά και με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε η δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού Όθων Χατζηλάρης, Άγγελος Αγγελίδης, Ιωάννης Γκιουζέππος και Αντώνης Αγγελίδης.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, η μοναχή Ευλογία, ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Κόλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ι.Θεμέλαρος, η Διευθύντρια του Μπελλενείου Γυμνασίου κα Ειρ.Διαμαντάρα και πλήθος πιστών, οι όποιοι τίμησαν την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, αλλά και του Οσίου Πατρός Παϊσίου Παναγή Μπασιά του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας, του οποίου χάριτι Θεία φέρει το όνομά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας τελέσθηκε ο «Εσπερινός της Γονυκλισίας», όπου ο Μητροπολίτης ανέγνωσε τις ευχές της γονυκλισίας.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης ομίλησε για την σημασία της Πεντηκοστής και ευχήθηκε η ζωοποιός ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος, το Οποίο συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας και αποτελεί τον συνεχιστή του απολυτρωτικού έργου του Χριστού «εις τον αιώνα», να φωτίζει και λαμπρύνει τις ψυχές όλων.

Επίσης αναφέρθηκε στον άγιο Παΐσιο Παναγή Μπασιά, του οποίου την μνήμη εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας, αναφερθής στον βίο και το έργο του Αγίου, εξαίροντας το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Οσίου και ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για την τιμή να παρίστανται στα ονομαστήριά του, ενώ ο Εφημέριος του Ναού π.Νικόλαος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των ενοριτών απηύθυνε εόρτιες ευχές στον ποιμενάρχη μας.

Τέλος, ο Μητροπολίτης μοίρασε το αντίδωρο και δέχτηκε τις ευχές του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη και όλου του εκκλησιάσματος.

Προς τιμήν του Μητροπολίτου, ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού, παρέθεσε πλούσιο μπουφέ με χειροποίητα κεράσματα που έφτιαξαν οι ενορίτισσες, ενώ ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον εφημέριο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την προσγενομένην τιμή.


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής στον ενοριακό Ι. Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου.

Ο εφημέριος π. Νικόδημος Φωκάς, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας ετέλεσε τον «Εσπερινό της Γονυκλισίας», όπου ανέγνωσε τις ευχές της γονυκλισίας.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

Η Πεντηκοστή είναι μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Εορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή.

Στο Χριστιανισμό, η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθησε με τη μορφή πύρινων γλωσσών πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε.

Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό. Έτσι, ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα. (Πράξεις Αποστόλων β΄, 1-41).

Η Πεντηκοστή γιορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων.

Στις ημέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο λεγόμενος «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτες φωτογράφοι:  Θεολόγος Λυράς