Με την δέουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στο Άργος Καλύμνου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ.Αμφιλόχιο, καθώς και Ιερέων της νήσου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους τονίζοντας  «Οι δώδεκα Απόστολοι ήσαν οι συνεργάτες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού όπου ο Κύριός μας, εκεί στην Γαλιλαία, τους προσκάλεσε και τους είπε ότι «από τώρα και στο εξής θα αλιεύσετε ψυχές ανθρώπων». Όταν άκουσαν οι αγράμματοι ψαράδες, αλλά τόσο σώφρονες και τόσο πιστοί στο πρόσωπο που έβλεπαν εκείνη την στιγμή, αμέσως άφησαν τα δίκτυα, άφησαν τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους, τους συγγενείς και τα παιδιά τους και ακολούθησαν Εκείνον Τον Μέγα Διδάσκαλο και Κύριο και Σωτήρα της Πίστεώς μας».

Τέλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα «Χρόνια πολλά, χριστιανικά και πάντοτε με την πίστη μας προς τον Χριστό να τον ακολουθούμε όπως οι Απόστολοι, γιατί το Φώς της Αναστάσεως είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στην βασιλεία του Θεού».

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Βιογραφία

Οι Απόστολοι του Χριστού θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής. Την 30η Ιουνίου, η Εκκλησία γιορτάζει τους δώδεκα Αποστόλους που αρχικά εξέλεξε ο Κύριος, πλην του Ιούδα Ισκαριώτη. Αυτοί είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη.

Τη ζωή του καθενός των Αποστόλων αυτών, σκιαγραφούμε στις ιδιαίτερες γιορτές τους. Εδώ γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου.

 Έχουμε, λοιπόν, χρέος και εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί, να κινούμαστε στα ίχνη τους και με θερμό ζήλο για τη διάδοση του σωτηριώδους μηνύματος του Ευαγγελίου, που διέπνεε κι αυτούς, να γίνουμε μιμητές του έργου τους.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως