Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, η Αγία μας Εκκλησία τίμησε την μνήμη της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας μας.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με μοναχική τάξη εορτάσθηκε στην Κάλυμνο, στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως, η εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών (κατάθεσις της Αγίας Εσθήτος Θεοτόκου εν Βλαχέρναις).

Την παραμονή το εσπέρας ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Αμφιλοχίου και ιερέων της νήσου.

Η αρτοκλασία έγινε στα προπύλαια των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μετά τον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό, ετελέσθη τρισάγιο στη μνήμη του κτήτορος αειμνήστου Μητροπολίτου Κυρού Ισιδώρου Αηδονόπουλου.

Την πρωΐαν της Πέμπτης 2/7 ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε και στη Λέρο η εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας Βλαχέρνας, στο φερώνυμο εκκλησάκι της οικίας του πατρός Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, στην περιοχή «Πλάκα».

Την παραμονή το εσπέρας, Τετάρτη 1η Ιουλίου, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά και του κτήτορος πρωτοπρεσβυτέρου Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ετελέσθη Αγιασμός και Ιερά Παράκλησις προς την Παναγία τη Βλαχέρνα.

Αρκετοί πιστοί, ήταν αυτοί που προσήλθαν και με ευλάβεια προσκύνησαν την Παναγία, άναψαν το κεράκι τους και ζήτησαν τις πρεσβείες Της.

 

Επιμέλεια:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Θεολόγος Λυράς