ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον επιβλητικό, ιστορικό – παλαιό μητροπολιτικό Ναό της Λέρου, την Αγία Παρασκευή, ετελέσθη με θρησκευτική λαμπρότητα, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά και ιερέων της νήσου, παρουσία του Δημάρχου κ.Μ.Κόλια και πολλών πιστών.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Αν.Χατζηλάρης, Ισίδ.Λιβανός, Ιωάννης Γκιουζέππος, Άγγελος Αγγελίδης, Δημήτρης Αγγελίδης. 


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής κορυφώθηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, συλλειτουργούντων του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτοπρεσβυτέρου Νικοδήμου Φωκά και του ιερέως π. Νικολάου.


Από τον Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής (25-7-2020), στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος, στην περιοχή Σχοινώντα – Μερικιά νήσου Λέρου, όπου το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο π.Δαμασκηνός, παρουσία πολλών πιστών, ενώ στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν ο Ευάγγελος Χατζηλάρης και Εμμ.Πλόχωρος.


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής Άργους Καλύμνου, το εσπέρας του Σαββάτου 25-7-2020, ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό ιερέων της νήσου, παρουσία πολλών πιστών.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


Στιγμιότυπα από τον Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής, στο ομώνυμο ιερό παρεκκλήσιο, στην περιοχή "Στημένια" στο Βαθύ Καλύμνου. Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο π. Μιχαήλ Μακαρούνας, παρουσία πολλών πιστών.

 


Βιογραφία

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού.

Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα.

Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα - καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη - για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.

Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες από Κάλυμνο:  Νίκος Μαμάκας "Αλήθεια FM"