Το Σάββατο 22 Αυγούστου, το εσπέρας, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ , 22-8-2020


Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια, που είχε μεταβεί για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία την Πορταΐτισσα, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, του Λερίου πατρός Μιχαήλ Χατζηδάκη, ο οποίος έψαλε με Λέρικο ύφος το «Θεοτόκε Παρθένε» στην αρτοκλασία, και των ιερέων αρχιμ.Γεδεών, π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π.Σεργίου Γουρλά, π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη, π.Ιωάννου Κοκκώνη και του ιεροδιακόνου Ιωάννου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδος.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν ενωμένοι τούτες τις δύσκολες ώρες που η πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα, αλλά και την χώρα μας, και τόνισε για ακόμη μία φορά την ατομική ευθύνη του καθενός ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη η Ηγουμένη της Ι.Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, η μοναχή Ευλογία, ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μιχ.Κόλιας, η πρ. Έπαρχος κα Χρ.Σιφουνιού, και πλήθος πιστών, οι οποίοι τήρησαν το Νόμο περί προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ταπείνωση, έμπροσθεν της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του Κάστρου, ο Μητροπολίτης μας, γονυκλινής, ανέγνωσε την ευχή δια την πανδημία του κορωνοϊού, που μαστίζει την ανθρωπότητα.

Ο π. Μιχαήλ Χατζηδάκης, έψαλλε με Λέρικο ύφος το «Θεοτόκε Παρθένε» στην αρτοκλασία.

Τέλος, μετά την αρτοκλασία, από τον ιερό κλήρο, τους ιεροψάλτες, αλλά και το εκκλησίασμα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης εψάλλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας μας, καθώς και το Απολυτίκιο της Παναγίας του Κάστρου.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν κατανυκτικά οι ιεροψάλτες Αν.Χατζηλάρης, Ισιδ.Λιβανός, Γ.Γαμπιέρης, Αγγ.Αγγελίδης, Γ.Γουρλάς.


Το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου, ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, και των ιερέων π.Ιωάννου Κοκκώνη και του ιεροδιακόνου Ιωάννου.

Κατά την Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος μεταξύ άλλων ομίλησε «για το υπερύμνητον και δεδοξασμένον και Πανάγιον όνομα της Θεομήτορος, αλλά και για την ψυχική ωφέλεια των ανθρώπων και την μεγάλη σημασία για την σωτηρία, από το γεγονός ότι η Παναγία ήταν Θεοτόκος και όχι Χριστοτόκος».

Ο Μητροπολίτης με την σειρά του μετέφερε τις Πατριαρχικές Ευχές και Ευλογίες της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου, τονίσας ότι «πάντες προσευχόμαστε ο Πατριάρχης μας να είναι πάντοτε σταθερός, να είναι πάντοτε πιστός και ακοίμητος φρουρός των αιωνίων αγαθών της Ορθοδόξου Πίστεώς μας».


Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στα «πεντένια» του Κάστρου.

Η Εικών της Παναγίας τοποθετήθηκε έμπροσθεν της εισόδου της Εκκλησίας, όπου ο Μητροπολίτης, ο Επίσκοπος και οι Ιερείς, ετέλεσαν δέηση και αρτοκλασία. Κλήρος, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν υπέρ υγείας και θείας βοηθείας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ταπείνωση, έμπροσθεν της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του Κάστρου, ο Μητροπολίτης μας την παρεκάλεσε «να πρεσβεύει για την ειρήνη στην Πατρίδα μας, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς γαλήνη στην ψυχή μας».

Ο Μητροπολίτης, σε σύντομη προσλαλιά, χαιρέτησε την παρουσία των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε τους παρεπιδημούντες ιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τους καλλιφωνώτατους ιεροψάλτες, οι οποίοι απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία, καθώς και το εθελοντικό βοηθητικό προσωπικό, γυναίκες και άνδρες, που υπηρετούν την Παναγία μας και φροντίζουν πάντοτε να είναι ο Ναός ευπρεπής. Τέλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα «καλό χειμώνα» και η Παναγία να μας προστατεύει από κάθε κακό.


ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,

τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.

Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,

τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.

Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,

καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.

Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,

δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.


Με την ίδια λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγίας μας και σε όλα τα παρεκκλήσια της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως φαίνεται στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν:

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο "Παναγιές" στα Άλιντα Λέρου:

 

 

 


Στιγμιότυπα από το εορτάζον παρεκκλήσι της Παναγίας της Υπακοής επί τη εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή Πηγάδια Καλύμνου, στο ίδιο χώρο με τον «Χριστό της Ιερουσαλήμ»:

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως