Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου, και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος Ναού π. Σεργίου Γουρλά, του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων, που βρέθηκαν στη Λέρο και τίμησαν με την παρουσία τους την ιερά πανήγυρη.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, η μοναχή Ευλογία, ο Δήμαρχος Λέρου Μ.Κόλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ι.Θεμέλαρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου εις τας οδούς του οικισμού.

Η Εικών του Αγίου, βασταζομένη υπό του Δημάρχου κ.Μ.Κόλια και του Αντιπεριφερειάρχου κ.Ι.Θεμέλαρου, τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, όπου ο Θεοφιλέστατος, οι Ιερείς, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν υπέρ υγείας και θείας βοηθείας.


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στο πανέμορφο και πανοραμικό εορτάζον εξωκκλήσι του Αγίου Φανουρίου στον περιφερειακό δρόμο στο Μασούρι, και με μεγάλη προσέλευση πιστών, έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, την Τετάρτη 26/8.

Εκατοντάδες οι φανουρόπιτες που έφερε ο κόσμος, οι οποίες μοιράστηκαν στο τέλος, ενώ μεγάλη ήταν η παρουσία ομογενών Καλυμνίων.

Θερμά συγχαρητήρια στην οικογένεια του κ.Γ.Μουσελή για την άρτια οργάνωση, που είναι και οι κτήτορες του εξωκκλησιού.

Φωτογραφίες από Κάλυμνο:  Ν.Μαμάκας–“Αλήθεια FM” 


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - 27.8.2020

Το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου, στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου Λέρου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του ιερέως π.Σεργίου Γουρλά, εφημερίου του εορτάζοντος Ιερού Ναού, και πολλών παρεπιδημούντων και εντοπίων ιερέων. Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε καταλλήλως ο αρχιμ. Γεδεών.


Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,

επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,

αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,

κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις καί άθλοις,

τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

 

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτης φωτογράφος:   Βασ.Τσακλίδης

Φωτογραφίες από Κάλυμνο:  Ν.Μαμάκας–“Αλήθεια FM”