Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, στον ενοριακό Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 98 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας» και σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Ναού, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου του Ιερού Ναού και του π.Μιχαήλ Χατζηδάκη.

 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, της προέδρου ΔΟΠΑΙΣΑΠ κας Μαρ.Κανάρη, εκπαιδευτικών, πολλών απογόνων Μικρασιατών προσφύγων, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου και πλήθος πιστών.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε Εθνικό Μνημόσυνο, μετά το πέρας του οποίου κλήρος, άρχοντες και λαός, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής ανάτασης, απήγγειλαν τον εθνικό μας ύμνο.

 

Αμέσως μετά ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόδημος Φωκάς, έκανε σχετική ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στους Εθνομάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής, στις πρόσφατες εξελίξεις ανακήρυξης του Ναού «της του Θεού Σοφίας» σε τζαμί, στη στάση που κράτησε η Δύση απέναντι σ’ αυτά τα γεγονότα, κ.α. (παρακολουθείστε το βίντεο).

"ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 2020" - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ:

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης απηύθυνε λίγα λόγια για την ημέρα, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι, να έχωμε ομόνοια μεταξύ μας, ώστε να αποφεύγονται τέτοια ιστορικά λάθη».

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως