Με σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λέρου, παρουσία των Αστυνομικών Αρχών της νήσου.

Την Θεία Λειτουργία και Δοξολογία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου, του αρχιμ. Γεδεών και του π.Δαμασκηνού εφημερίου του Καθεδρικού Ι.Ναού του Αγίου Νικολάου.

«Ο Άγιος Αρτέμιος είχε τη μεγάλη ευθύνη της ασφάλειας και της έννομης τάξης της Αυτοκρατορίας επί Μ. Κωνσταντίνου και μαρτύρησε για την πίστη του επί Ιουλιανού του Παραβάτου. Όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετείτε το υψηλό αυτό καθήκον να έχετε την προστασία του και να αντλείτε δύναμη και θάρρος από το παράδειγμα του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου», είπε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος , μεταφέροντας και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου.

Μετά την Δοξολογία ετελέσθη Τρισάγιο στο μνημείο του αστυνομικού Υπομοιράρχου Αναστασίου Τασσόπουλου, ο οποίος στις 22-7-1956 έχασε τη ζωή του στο καθήκον, προσπαθώντας να σώσει συμπολίτες του.

Στην Θ.Λειτουργία, Δοξολογία και στο Τρισάγιο που επακολούθησε παρέστησαν ο Διοικητής και στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, αλλά και πολίτες.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


Βιογραφία

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας.

Το 357 μ.Χ. πηγαίνει στην Πάτρα, κατ' εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).

Κατά την διαμονή του στην Πάτρα και με την επίβλεψή του κατασκεύασε υδραγωγείο. Στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο.

Όταν, το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος άκουσε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, ήλθαν στα χείλη του τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ προς το Θεό: «Κύριε, πνεύματι ηγεμονικώ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν' (50), στ. 14).

Πράγματι, ο Αρτέμιος, με τη δύναμη που του έδωσε ο Θεός, πήγε αμέσως στην Αντιόχεια και με παρρησία ήλεγξε ευθέως τον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών. Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα. Έπειτα του έσπασε τα κόκαλα με πέτρες, και τελικά τον αποκεφάλισε. Το Ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε η διακόνισσα Αρίστη, που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό του προφήτου Προδρόμου.

Πηγή:  «Ορθόδοξος Συναξαριστής»