Με κατάνυξη, την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, αλλά και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού, τελέσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΚΑΛΥΜΝΟ, 30-1-2021

Το πρωί του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου 2021, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Καλύμνου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Ηλία Μουζουράκη, παρουσία των προβλεπομένων από το νόμο πιστών.

Ο π.Ηλίας Μουζουράκης ανέγνωσε το Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας, δια την μαθητιώσσα και σπουδάζουσα νεολαία.

 


AΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ , 30-1-2021

Στον Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Νικοδήμου, και τους ιερέων αρχιμ.Γεδεών, π.Σωφρονίου, π.Δαμασκηνού, π.Σεργίου και του ιεροδιακόνου π.Γεωργίου.

Την ημέρα των Τριών Ιεραρχών τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας, ολιγομελής αντιπροσωπεία του δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνης με την σημαία του σχολείου, διευθυντών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και των προβλεπομένων υπό του νόμου πιστών.

Ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ.Γ.Χρυσούλης ανέγνωσε το Μήνυμα του Μητροπολίτου, με το οποίο απηύθυνε πατρικές ευχές προς την μαθητιώσσα και σπουδάζουσα νεολαία της νήσου.

Τέλος, λόγω των ισχυόντων μέτρων και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος τέλεση της επιμνημοσύνου δεήσεως και καταθέσεως στεφάνων στις προτομές των μεγάλων ευεργετών στον αύλειο χώρο του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης. Η επιμνημόσυνη δέηση φέτος ετελέσθη εντός του Μητροπολιτικού Ναού.

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποίαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος π.Νικόδημος ανέγνωσε τον μεγάλο κατάλογο των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας της νήσου και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των αοιδίμων Διδασκάλων του Γένους, που σε χρόνια σκλαβιάς και δουλείας γαλούχησαν γενεές γενεών στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Φιλτάτης Πατρίδος.

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία η χορωδία των καλλίφωνων ιεροψαλτών της νήσου υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Ελευθερίου Χατζηλάρη και των ιεροψαλτών Ευαγγέλου Χατζηλάρη, Αναστασίου Χατζηλάρη, Ιωάννου Χατζηλάρη και Ιωάννου Γκιουζέπου, εντυπωσίασε με την άψογη βυζαντινή απόδοση των ύμνων. 

Αναμνηστική φωτογραφία με τον Θεοφιλέστατο, εκπαιδευτικούς και μαθητές του "Νικολαϊδείου" Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Την παραμονή το εσπέρας, Παρασκευή 29/1, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, ετέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Καλύμνου, πλαισιωμένος υπό των Ιερέων π. Ηλία Μουζουράκη, εφημερίου του Ιερού Ναού, π.Σάββα Μουζουράκη, π.Μιχαήλ Μακαρούνα, και του ιεροδιακόνου π.Ιωάννου.

Παρόντες στον Εσπερινό, οι προβλεπόμενοι από το νόμο πιστοί, και τα μέλη του Ιδρύματος «Οι Τρεις Ιεράρχαι» Καλύμνου, γνωστό ίδρυμα για την τεράστια προσφορά προς την σπουδάζουσα νεολαία της νήσου.

Κατά τον Εσπερινό ο Μητροπολίτης ανέγνωσε σχετικό μήνυμα επί τη μεγάλη εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης ευλόγησε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος «Οι Τρεις Ιεράρχαι», ευχόμενος «καλή και ευλογημένη χρονιά», ενώ απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια για την πολυσήμαντη και πολυετή προσφορά προς την σπουδάζουσα νεολαία της Καλύμνου.

Φωτογραφίες:   Κλεάνθης Μαρτίνος


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών, την οποία συνόδευσε η διευθύντρια του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, αλλά και εκπαιδευτικοί, καθώς και η αρτοκλασία, τέθηκαν στο κέντρο του Ναού.

Εν συνεχεία ετελέσθη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π.Νικόδημο, και τους ιερείς αρχιμ.Γεδεών, π.Σωφρόνιο, π.Δαμασκηνό, και τον ιεροδιάκονο π.Γεώργιο.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος εμοίρασε άρτο στους πιστούς.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως