Με λαμπρότητα τελέστηκε την Τρίτη 9/2/2021, ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, στον εορτάζοντα ομώνυμο ιερό ναό της Καλύμνου, τηρουμένων πάντοτε των προβλεπομένων μέτρων για την προστασία εξαπλώσεως του ιοβόλου ιού, του κορωνοϊού.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου του ναού π. Μιχαήλ Μπουλαφέντη και του ιεροδιακόνου Μάριου Μίχα.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο Μητροπολίτης ανέγνωσε την ευχή του κορωνοϊού, προ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, και ευχήθηκε όπως ο Μέγας Ιατρός Κύριος της Δόξης ενισχύει το έργο των ιατρών και νοσηλευτών του «Βουβαλείου» νοσοκομείου Καλύμνου, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, στους δε νοσούντας καλή και ταχεία ανάρρωση.

Την επομένη το πρωί Τετάρτη 10/2/2021, στον ίδιο ναό, τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά του Μητροπολίτου συλλειτούργησε ο εφημέριος του εορτάζοντος ναού π. Μιχαήλ Μπουλαφέντης, ο π. Απόστολος Χατζηνικολάου και ο ιεροδιάκονος Μάριος Μίχας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη δέηση και ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στους όπου γης ευρισκομένους Καλυμνίους και τους εν θαλάσση πλέοντας, ο Άγιος Ιερομάρτυς Χαράλαμπος ενισχύει και χαρίζει υγείαν ακλόνητον εις πάντας.

Ο Μητροπολίτης τέλος ευχαρίστησε τον διοικητή και τα όργανα τάξεως του Α.Τ. Καλύμνου δια την προσπάθεια που κατέβαλαν δια την σωστή τήρηση της τάξεως.


ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως