Η Αγία μας Εκκλησία, η τα πάντα καλώς διαταξαμένη ώρισε κατά τις ημέρες αυτές, την έναρξη του Τριωδίου ως πρόδρομο του καθαρισμού και αγιασμού των πιστών από κάθε αμαρτίας δια της προσευχής και της μετανοίας, όπου και ψάλλουμε «της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα…».

 

Σε όλους μας είναι γνωστό τι συμβαίνουν κατά τις ημέρες των πρώτων τεσσάρων Κυριακών του Τριωδίου και προπάντων την καθαρά Δευτέρα. Οι μεγαλύτερες ασχημίες και άλλα πολλά  λαμβάνουν χώρα αυτές τις άγιες ημέρες, αμφιέσεις, μάσκες, όχι η μάσκα προς προφύλαξη από εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά δια την μεταμόρφωση του προσώπου πού είναι ύβρης κατά της  ανθρώπινης φύσεως, την κατ’ εικόνα Θεού πλασθείσα.

Αυτές τις άγιες ημέρες βλέπουμε στους δρόμους άνδρες να μεταμορφώνονται σε γυναίκες, και γυναίκες σε άνδρες. Ο θείος νόμος ρητώς απαγορεύει την μεταλλαγή των ενδυμάτων και είναι ασέβεια, και βδέλυγμα ενώπιο του Θεού.

Το Δευτερονόμιο λέγει - «Οὐκ ἔσται σκεύη ἀνδρὸς ἐπὶ γυναικί, οὐδὲ μὴ ἐνδύσηται ἀνὴρ στολὴν γυναικείαν, ὅτι βδέλυγμα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σού ἐστι πᾶς ποιῶν ταῦτα». Δεν πρέπει η γυναίκα να ενδύεται ενδύματα ανδρικά, ούτε πρέπει ο άνδρας να ενδύεται ενδύματα γυναικεία.

Αλλά δυστυχώς σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι δυστυχώς βρίσκονται σε σύγχυση. Η χριστιανική κοινωνία ασύστολα παραβαίνει τον θείο νόμο. Η κατάσταση αυτή επικρατεί τις ημέρες μας   ανά τον κόσμο με αποτέλεσμα τα πάντα όσα συμβαίνουν είναι αποκύηση της απομάκρυνσής μας από τον Θεό. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία ζεί και κινείται η ανθρωπότητα σήμερα.«Ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε, παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς».

«Ἰδού, νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ ἡμέρα σωτηρίας», ας απομακρυνθούμε, λοιπόν, από τα έργα, τις πράξεις και τους πονηρούς λογισμούς όλως ιδιαιτέρως αυτές τις τρείς  εβδομάδες του Τριωδίου για να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθαροί εν σώματι και ψυχή. 

Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,

Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού ημέρα σωτηρίας.

Εισερχόμενοι στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ας αγωνισθούμε πνευματικώς και σωματικώς εν μετανοία και εξομολογήσει, εν νηστεία και προσευχή και ούτω ενδυσσόμενοι τα όπλα του φωτός, ούτως ώστε να φθάσωμεν να προσκηνύσωμεν τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και την Αγίαν Αυτού Ανάστασιν με την αρμόζουσα πνευματική χαράν, ατενίζοντες τον Κύριον και Θεόν μας, ο οποίος υπέρ ημών έπαθε Σταυρόν και Θάνατον δια την του κόσμου σωτηρίαν και Αναστάς εκ Τάφου να φωτίση πάντας ημάς με το Ανέσπερο Φως της Αναστάσεώς του.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος