Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας και στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, προέστη στη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και ανέγνωσε κατά τη τάξη το τόμον της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, τηρουμένων των σχετικών μέτρων που επιβάλλει η έκτακτη υγειονομική κατάσταση περί του Κορωνοϊού.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου και του Ιεροδιακόνου Γεωργίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη η προσήκουσα δέησις δια την Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και πραγματοποιήθηκε, μέσα στον ιερό Ναό, η Λιτάνευση των ιερών εικόνων.


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της Εικονομαχίας, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842 μ.Χ., όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.

Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία, με μεγάλη πομπή, όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας, κάθε χρόνο, επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς η Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40), όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.), όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως