Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των Αγίων ενδόξων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, με την συμμετοχή του εφημερίου π. Νικολάου.

Έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Ιωάννης Γκιουζέππος και Άγγελος Αγγελίδης.

Ο Μητροπολίτης ομίλησε καταλλήλως δια την προσφορά των ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προς τον Χριστιανισμό, όπου ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού ελατρεύετο μέχρι τότε στα έγκατα της γης, στις κατακόμβες. Όμως με το διάταγμα των Μεδιολάνων, το 313 μ.Χ., ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος κήρυξε στην αυτοκρατορία του την ανεξιθρησκεία, οπότε δόθηκε στους Χριστιανούς η δυνατότητα να δοξολογούν, να υμνούν και να ευχαριστούν τον Τριαδικό Θεό πάνω στη γη.

Η Αγία Ελένη, η βασιλομήτωρ, τόσο αγαπούσε τον Χριστιανισμό, όπου επί των ημερών της θεμελιώθηκαν περικαλείς Ναοί επ’ ονόματι του Παντοκράτορος ως ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και αλλαχού, και η οποία είχε την μεγάλη ευλογία παρά Θεού, να εύρη τον Τίμιο Σταυρό. Γνωστό είναι το όραμα του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου στον ουρανό με το σύνθημα «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», κατά την εκστρατεία εναντίον του Μαξεντίου το 312 μ.Χ. 


16 ΕΤΗ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ  (21 Μαΐου 2005 – 21 Μαΐου 2021)

Δέκα έξι χρόνια Αρχιερωσύνης συμπληρώνει σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος.

Σαν σήμερα, την  21η Μαΐου 2005, στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο αρχιμανδρίτης Παΐσιος χειροτονήθηκε Αρχιερεύς!

Τέσσερις μέρες νωρίτερα, στις 17 Μαΐου 2005 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προτροπή και προτάσει της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εκλέγει παμψηφεί τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Παΐσιο Αραβαντινό, τον εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας, Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Στις 25 Ιουνίου 2005, ο Μητροπολίτης Παΐσιος ενθρονίζεται στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, κατά το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας.

Κλήρος, Αρχές και ευσεβής Λαός της Επαρχίας Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας εύχονται Σεβασμιώτατε έτη πολλά, υγιεινά, δημιουργικά και πανευφρόσυνα.


Από τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο εξωκλήσι στην περιοχή «Γοργονιού» στη Λέρο, υπό του εφημερίου π.Γεωργίου Γαμπιέρη.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως