Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Λέρο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου Παναγή Μπασιά (του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας), ενώ παράλληλα άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, το απόγευμα, στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, στην περιοχή «Γερμανός» της νήσου Λέρου, που ανήγειρε η ευσέβεια της οικογενείας Δημητρίου και Άννης Αναστασίου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Νικοδήμου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας, και αρκετοί προσκυνητές, οι οποίοι τίμησαν την εορτή του Οσίου, αλλά και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου μας, ο οποίος χάριτι Θεία φέρει το όνομα του Οσίου Πατρός Παϊσίου Παναγή Μπασιά του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας.

Στο ψαλτήρι έψαλλαν οι ιερείς π.Σέργιος και π.Δαμασκηνός και ο ιεροψάλτης Ισίδωρος Λιβανός.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας αναφερθής στην μεγάλη και αγία μορφή του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, εξαίροντας το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Οσίου, ενώ αναφέρθηκε και στην πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο, το εκκλησίασμα, αλλά και τους κτήτορες του Ιερού Ναϋδρίου, αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο Παναγή Μπασιά, που του ευχήθηκαν «έτη πολλά, υγιεινά και πανευφρόσυνα».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μοίρασε άρτο και παραδοσιακά γλυκίσματα και εδέχθη τις ευχές του εκκλησιάσματος.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (7-6-2021)

Το πρωί της Δευτέρας, 7-6-2021, στον ιερό ναό του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στέφανου, συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων π.Μαξίμου Λιβανού, π. Σάββα Μουζουράκη και π. Μιχαήλ Μακαρούνα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας αναφερθείς στην μεγάλη και αγία μορφή του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, εξαίροντας το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Οσίου.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των ιερέων π. Σάββα Μουζουράκη και π. Μιχαήλ Μακαρούνα που ταξίδεψαν από Κάλυμνο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου μας, του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, αλλά και αρκετών πιστών, που παρηκολούθησαν την Θεία Λειτουργία και συμμετείχαν στην χαρά των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος εκ μέρους του Ιερού Κλήρου απηύθυνε εόρτιες ευχές στον Μητροπολίτη μας, ευχαριστώντας τον παράλληλα για την μεγάλη αγάπη που απλόχερα περιβάλει τον ιερό κλήρο και το ποίμνιο της Επαρχίας.

Εόρτιες ευχές απηύθυνε επίσης και ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας ο οποίος του ευχήθηκε υγεία και δύναμη, ώστε να επιτελεί με επιτυχία το θεάρεστο έργο του.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο, τους Ιεροψάλτες, το εκκλησίασμα, αλλά και τους κτήτορες του Ιερού Ναϋδρίου, αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο Παναγή Μπασιά, που του ευχήθηκαν «έτη πολλά, υγιεινά και πανευφρόσυνα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς και τους λαϊκούς υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία και των τριών νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως, Λέρο, Κάλυμνο και Αστυπάλαια, οι οποίοι καθημερινά τον βοηθούν στον δύσκολο αγώνα, το έργο και την αποστολή της τοπικής Εκκλησίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καθημερινή διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η οικογένεια Αναστασίου, παρέθεσε καφέ και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα. Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους κτήτορες και τους ευχήθηκε όπως «Κύριος ο Θεός, δια πρεσβειών του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου, χαρίζη πλούσια τα αγαθά Του».

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


Εις Πολλά έτη Δέσποτα! Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη κ. Παϊσίου

Γράφει ο Θεόφιλος Τσουκαλάς, εκπαιδευτικός.

Κάλυμνος, 7 Ιουνίου 2021

Σήμερα, 7η Ιουνίου, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία τιμά την μνήμη ενός νεοφανούς θαυματουργού Αγίου, του Οσίου Πατρός ημών Παΐσιου (κατά κόσμον Παναγή ) Μπασιά, του Κεφαλλήνος. Η εθνεγερτική δράση του στην αγγλοκρατούμενη, ως το έτος 1863, ιδιαίτερη πατρίδα του Κεφαλονιά, το προορατικό του χάρισμα, η παρά του Θεού δύναμις να θαυματουργεί, η ελεημοσύνη, η εγκράτεια και η ταπείνωση χαρακτηρίζουν την βιωτή του Οσίου που κοιμήθηκε το 1888 και αγιοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1976.

Σήμερα, μέσα στην λαμπροφόρο χαρά της Αναστάσεως, τιμώντας τον Κεφαλλήνα συντοπίτη του Όσιο, διάγει τα ονομαστήρια του ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας. Ευχόμεθα, μετά παντός του ευσεβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και των λοιπών Δωδεκανήσων, όπως Κύριος ο Θεός να διαφυλάττει Αυτόν υγιή και μακροημερεύοντα. Να δώσει ταχέως την πλήρη ανάρρωσιν από του φοβερού ιού των ημερών και να κατευθύνει τις νουνεχείς σκέψεις, τις αποφάσεις και τις ενέργειές του προς το συμφέρον της Ιεράς και ιστορικότατης αυτής Επισκοπής του Οικουμενικού Θρόνου, της ακριτικής και ευλογημένης Επαρχίας μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς της πρωτόγνωρης πανδημίας. Να του δίνει χρόνια “σαν της λεμονιάς τα κλώνια”, για να συνεχίσει το πολυσχιδές, φιλάνθρωπο και χριστωφελές έργο του!

Έτη Πολλά και Ευλογημένα, Σεβασμιώτατε!

Θεόφιλος Τσουκαλάς

Εκπαιδευτικός 


Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΠΑΣΙΑΣ

Ένα από τα ευωδέστατα άνθη του Κεφαλληνιακού λειμώνος είναι και ο νεοφανής, Όσιος Πατήρ Παναγής Μπασιάς.
Εγεννήθη εις την πόλη του Ληξουρίου το έτος 1801 από τον Μιχαήλ Τυπάλδο - Μπασιά και την Ρεγγίνα το γένος Δελλαπόρτα, ευσεβείς και ευκατάστατους ανθρώπους.
Έλαβεν σοβαρήν γραμμματικήν μόρφωσιν αφού εγνώριζε την Ιταλικήν, Γαλλικήν και Λατινικήν.
Εις την αρχή της σταδιοδρομίας του διορίζεται γραμματοδιδάσκαλος και εξασκεί το λειτούργημα του διδασκάλου, αλλά εμπνεόμενος από τα ριζοσπαστικά κηρύγματα των Κοσμά Φλαμιάτου και Ευσεβίου Πανά, Εκκλησιαστικών αναστημάτων της εποχής, οι οποίοι υπεράσπιζον ό,τι οι Άγγλοι (κυρίαρχοι της Επτανήσου) προστάται, ουσιαστικά τύραννοι, επιβουλεύονται, το ορθόδοξον φρόνημα των κατοίκων, αφήνει το δημόσιο σχολείο και παραδίδει μαθήματα κατ' οίκον συνεχίζων την αποστολήν του.

Σε ηλικία 20 ετών, μετά τον θάνατον του πατέρα του, έχων έμφυτη κλίσην επηρεαζόμενος από την προσωπικότητα του Πολιούχου μεγάλου Ασκητού, Αγ. Γερασίμου και του γείτονός του, επίσης μεγάλου Ασκητού, Αγίου Ανθίμου, εγκαταλείπει τα πάντα και φθάνει εις το "ξηροσκόπελο" μικρό νησάκι εις την κάτω Λειβαθώ, Βλαχερνών και τόπος εξορίας Κληρικών από τους Άγγλους.

Εξόριστος τας ημέρας εκείνας ήτο και ο περίφημος Ζακύνθιος Κληρικός Νικόλαος Καντούνης.

Δεν έμεινε όμως πολύ διάστημα καμφείς από τας ικεσίας της χήρας μητέρας του και της απροστάτευτης αδελφής του.

Επιστρέφει λοιπόν μοναχός εις τον κόσμον αλλά ολόκληρη η ζωή του αποδεικνύεται συνεχής ασκητικός αγών και συνεπής επαγρύπνησις των μοναχικών ιδεών και αποφάσεών του.
Το 1836 χειροτονείται διάκονος και Πρεσβύτερος υπό του Αρχιεπισκόπου Κεφαλληνίας Παρθενίου Μακρή.

Έζη δια τον Χριστόν και την Εκκλησίαν Του. Ελειτούργει τακτικώς ή και καθ' εκάστην, κηρύσσων συγχρόνως. Το υπόλοιπον της ημέρας διήρχετο τας οικίας των πιστών, όπου υπήρχε χρεία, υλική και πνευματική, πόνος, θλίψις και συμπαρίστατο νουθετών και παρηγορών. Διεκρίθη ως εξομολόγος, φροντίζων ίνα εντυπωθή εις τας ψυχάς των χριστιανών η εικών του Χριστού.

Έλαβε παρά του Θεού το χάρισμα της προφητείας και "προέλεγε τα μέλλοντα συμβαίνειν εις πρόσωπα, οικογενείας και γενικώτερον της κοινωνίας", όπως γράφεται εις την εισήγησην της αγιοποιήσεώς του.
Πράγματι μέχρι των ημερών μας φθάνει ο απόηχος των πολλών θαυμάτων, των προφητειών και της εν γένει αγίας ζωής του.
Στις 21 Μαϊου 1864 γεύεται της χαράς της Ενώσεως της Επτανήσου με την Μητέρα Ελλάδα δια την οποίαν ειργάσθη με τον ιδικόν του αντιστασιακόν τρόπον πλησίον των ηρώων ριζοσπαστών, διατηρών και καλλιεργών την Ορθόδοξον παράδοσιν, εις τόσον δυσκόλους πολιτικάς και κοινωνικάς περιόδους.

Το 1867 με τους φοβερούς σεισμούς της Παλλικής γκρεμίζεται η οικία του και έκτοτε φιλοξενείται "πένης, πολλούς δε πλουτίζων", "μηδέν έχων και τα πάντα κατέχων" εις την οικίαν του εξαδέλφου του Ιωάννου Γερουλάνου, πατρός του σπουδαίου χειρουργού Μαρίνου Γερουλάνου.

Λόγω της διαδοθείσης φήμης εκ των πολλών θαυμάτων (εμφανώς κεκοσμημένος προφητικώ του Πνεύματος χαρίσματι), αποφεύγων το φοβερό ύφαλο της πνευματικής ζωής, τον επάρατον εγωισμόν, καταφεύγει εις την γνωστήν μέθοδον μεγάλων ασκητών να προσποιείται τον τρελλόν και έτσι συγκαταριθμείται εις την χορείαν των δια Χριστόν σαλών αγίων.

Δια πέντε έτη ταλαιπωρείται κλινήρης ασθενής συνεχίζων να ευλογεί, να ειρηνεύει, να καθοδηγεί, να συμβουλεύει τους χριστιανούς οι οποίοι νυχθημερόν τον επισκέπτονται.

Εκεί δέχεται την επίσκεψιν του νέου Αρχιεπισκόπου Γερμανού Καλλιγά εις τον οποίον προλέγει την ανάρρησίν του εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον των Αθηνών.

Εκοιμήθη 7 Ιουνίου 1888 και, εις την πάνδημον, μετά τριήμερον, κηδεία του εξεφώνησε περίφημον επικήδειο ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γερμανός Καλλιγάς.

Η παρουσία της Αγίας βιοτής του οι διηγήσεις των θαυμάτων του παρέμειναν ζωνταναί και ανεξίτηλαι εις την συνείδηση των χριστιανών και μετά από 88 χρόνια οδήγησαν τον τότε Μητροπολίτην Κεφαλληνίας Προκόπιον να πραγματοποιήσει ανακομιδήν των αγίων λειψάνων του.

Η διαδικασία αγιοποιήσεως του Αγίου από τον Οικουμενικόν θρόνον άρχισε μετά την ενθρόνησιν του Μητροπολίτου Σπυρίδωνος, ο οποιος ετέλεσε με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τας εορτάς ανακηρύξεως του Αγίου την 7ην Σεπτεμβρίου 1986 με εκπροσώπησιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Συνόδου και πλειάδα Αρχιερέων, εκδοθείσης Θ. Πατριαρχικής και Συνοδικής Αποφάσεως την 4ην Φεβρουαρίου 1986.

Τον Άγιον εγκωμίασαν ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός Καλλιγάς, ο Ιερεύς λόγιος Ζήσιμος Τυπάλδος, και έγραψεν ο Ακαδημαϊκός Αμίλκας Αλιβιζάτος, ο Αρχιμ. π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος, ο Ληξουριώτης Αρχιερεύς Τρίκκης και Σταγών Χερουβείμ Άννινος και ο Αιδεσιμολ. π. Κωνσταντίνος Γκέλης.

Τόση είναι η ακτινοβολία της προσωπικότητός του ώστε ο σατυρικός ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος, παρά το αντικληρικό, το αντιπαραδοσιακό του πνεύμα, εις την υποσημείωσιν 6 του έργου του "Μυστήρια της Κεφαλονιάς" σημειώνει: "Ετίμησα και αγάπησα μάλιστα την αρετήν κάθε που την εύρηκα και στα ράσα".

Ο σημερινός προσκυνητής εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Ληξουρίου έχει την δυνατότητα να προσκυνήσει τα Άγια λείψανα εντός αργυρής λάρνακος και τον τάφον του Αγίου.