Πανηγυρικά και με την δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Ισιδώρου Γλυνάτση και του Ιεροδιακόνου Ιωάννου Τρικοίλη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας τελέσθηκε ο «Εσπερινός της Γονυκλισίας», όπου ο Μητροπολίτης ανέγνωσε τις ευχές της γονυκλισίας.

Ο Μητροπολίτης ομίλησε για την σημασία της Πεντηκοστής και ευχήθηκε η ζωοποιός ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος, το Οποίο συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας και αποτελεί τον συνεχιστή του απολυτρωτικού έργου του Χριστού «εις τον αιώνα», να φωτίζει και λαμπρύνει τις ψυχές όλων.


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

Η Κυριακή της Πεντηκοστής στον ενοριακό Ι. Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου.

Ο εφημέριος π. Νικόδημος Φωκάς, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας ετέλεσε τον «Εσπερινό της Γονυκλισίας», όπου ανέγνωσε τις ευχές της γονυκλισίας.


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Η Κυριακή της Πεντηκοστής στον ενοριακό Ι. Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κάλυμνο.

Ο εφημέριος π. Ηλίας Μουζουράκης, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας ετέλεσε τον «Εσπερινό της Γονυκλισίας», όπου ανέγνωσε τις ευχές της γονυκλισίας.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

Η Πεντηκοστή είναι μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Εορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή.

Στο Χριστιανισμό, η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθησε με τη μορφή πύρινων γλωσσών πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε.

Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό. Έτσι, ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα. (Πράξεις Αποστόλων β΄, 1-41).

Η Πεντηκοστή γιορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων.

Στις ημέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο λεγόμενος «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτες φωτογράφοι:  Θεολόγος Λυράς, Κλεάνθης Μαρτίνος