Το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Πανηγυρίζει ο ενοριακός Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης στη Λέρο.

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, και ώρα 7:30΄ το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ Αρτοκλασίας.

Το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουλίου, θα τελεσθεί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


Ο βίος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Μαρίνα έζησε στα φοβερά χρόνια των μεγάλων διωγμών εναντίον των χριστιανών στην εποχή του αυτοκράτορα της Ρώμης Διοκλητιανού.

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας από γονείς επίσημους και ξακουστούς. Ο πατέρας της λεγόταν Αιδέσιος και ήταν ιερέας των ειδώλων. Δεν είχε άλλο παιδί, γιατί λίγο μετά τη γέννηση της Μαρίνας η μητέρα της πέθανε. Αναγκάστηκε τότε ο πατέρας να δώσει τη μικρή  κόρη σε μια γυναίκα, για να την θηλάζει και να την περιποιείται.

Όταν μεγάλωσε η Μαρίνα, στα 12 χρόνια της, συναναστράφηκε κατά θεία οικονομία με χριστιανούς και άρχισε να μαθαίνει την πίστη στον Χριστό. Στα 15 της χρόνια αντιμετώπισε τον Έπαρχο ειδωλολάτρη Ολύβριο, ο οποίος την φυλάκισε αφού αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Οι επανειλημμένες προσπάθειές του να μεταπείσει την Μαρίνα θα αποβούν άκαρπες, γι’ αυτό και γεμάτος οργή διέταξε να την γυμνώσουν και να την δείρουν αλύπητα. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται με δικαστική απόφαση. Την κρέμασαν και καταξέσχισαν τις πλευρές της με σιδερένια νύχια και μισοπεθαμένη την ξανάριξαν στη φυλακή.

Τότε στη φυλακή έγινε κάτι θαυμαστό και διδακτικό. Ο αντίδικος διάβολος που έβλεπε την υπομονή και την αντοχή της Αγίας θέλησε και φανερά να την φοβίσει και να την αναγκάσει να αρνηθεί τον Χριστό. Παρουσιάστηκε σαν φοβερό μαύρο θηρίο, έτοιμο να την κατασπαράξει. Έβγαζε φωτιές από το στόμα και δυνατές φωνές. Εκείνη με θερμή προσευχή ζητούσε από τον Κύριο να την προστατεύσει. Έκανε το σημείο του Σταυρού και φάνηκε πως το θηρίο χωρίστηκε στα δύο. Ο σατανάς άλλαξε μορφή και έγινε σαν άνθρωπος και σαν σκύλος με ουρά και κέρατα. Δεν δίστασε η Αγία, τον άρπαξε από το κέρατο και με ένα σφυρί που βρέθηκε κοντά της τον κτύπησε δυνατά στην κεφαλή. Με την πίστη της και την προσευχή της τον νίκησε.

Αμέσως φάνηκε μέσα στη φυλακή ένας φωτεινός Σταυρός που έκανε να λάμπει το δεσμωτήριο. Πάνω στο Σταυρό παρουσιάσθηκε ένα λευκό περιστέρι και μια φωνή να λέει: «Χαίρε δούλη πιστή του Κυρίου. Χαίρε γιατί έφτασε η στιγμή να πάρεις το στεφάνι της αιωνίας δόξας».

Το πρωί και πάλι η Αγία μπροστά στον Έπαρχο ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Ο Έπαρχος με οργή και αγανάκτηση έδωσε διαταγή να εκτελέσουν όλους όσοι πίστεψαν στον Χριστό. Η Αγία υπεβλήθη σε βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε.

Η Εκκλησία τιμά τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα την 17ην Ιουλίου.