Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Λακκί της Λέρου, επί τη μνήμη της εορτής των Αγίων Πατέρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Δαμασκηνού και του π. Νικολάου (εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως), παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της νήσου και αρκετών πιστών..

  

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους τρεις ήρωες-πεσόντες στη νήσο Κίναρο, υποπλοιάρχους Αναστάσιο Τουλίτση, Κωνσταντίνο Πανανά και ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Οι τρεις ήρωες αξιωματικοί, την 11η Φεβρουαρίου 2016, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος υπέρ πατρίδος, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε σε απόκρυμνη πλαγιά της Κινάρου, κατά την εκτέλεση άσκησης.

Μετά το Μνημόσυνο ο Μητροπολίτης οι Αρχές, πολιτικές και στρατιωτικές, και όλο το εκκλησίασμα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Μητροπολίτης σε σύντομη ομιλία αναφέρθηκε στα νέα παλικάρια, τους ήρωες του πολεμικού ναυτικού μας, που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα εν ώρα καθήκοντος, και συνεχάρη τον Δήμαρχο Μ.Κόλια και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να κατασκευαστεί το Μνημείο αυτό, αλλά και να μαθαίνουν οι νέοι τα κατορθώματα των ηρώων που θυσιάζονται για την Πατρίδα μας.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Αμέσως μετά, και περί ώρα 11η πρωϊνή, στον κεντρικό λιμένα του Λακκίου Λέρου, έλαβε χώρα η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των τριών πεσόντων αξιωματικών.

Ο Μητροπολίτης, ετέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, των ιερέων π.Δαμασκηνού, π. Νικολάου και π.Γεωργίου, των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας της νήσου, των συγγενών των πεσόντων, και αρκετών συμπατριωτών μας.

Μετά το πέρας της Επιμνημοσύνου Δεήσεως, ο Δήμαρχος Μ.Κόλιας σε σύντομη ομιλία του ανεφέρθη στους τρεις ήρωες πεσόντες, τονίζοντας ότι «έπεσαν εν ώρα καθήκοντος εν καιρώ ειρήνης, όμως σε συνθήκες ασκήσεως πολέμου υπερασπιζόμενοι την πατρίδα».

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑΡΟ

«Σήμερα τιμούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και περηφάνια τη μνήμη των τριών (3) ανδρών που δεν υπηρετούσαν απλά στο ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά υπηρετούσαν το Ελληνικό Έθνος και που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα.

Είμαστε άπαντες παρόντες, με την Εκκλησία, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε τρεις ήρωες:

τον Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά, τον Υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση και τον Ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Με τη σημερινή εκδήλωση η Λέρος, ένα ακριτικό νησί που ζει συνεχώς την προκλητικότητα των γειτόνων εξ ανατολάς, αποδίδει φόρο τιμής, ευγνωμοσύνης και συνείδησης, στα τρία παλικάρια μας, τους ήρωες της Κινάρου και ολόκληρης της Χώρας που θυσιάστηκαν εν καιρώ ειρήνης, ασκούμενοι όμως σε συνθήκες πολέμου.

Με την ευλογία της Εκκλησίας, του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, υποκλινόμαστε σήμερα στο μνημείο τους, το οποίο θα θυμίζει σε όλους μας και κυρίως στις νεότερες γενιές ότι τα ιδανικά των τριών ηρώων θα συνοδεύουν τη συνείδηση όλων των ΕΛΛΉΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.

Υποκλίνομαι στους ήρωες, ευχαριστώντας όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ μαζί μας. Ευχαριστώ πολύ τους συγγενείς που είστε εδώ.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Κατόπιν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, του Δημάρχου Μ.Κόλια, του Αντιπεριφερειάρχου Ι.Θεμέλαρου και του Διοικητού ΥΝΤΕΛ πλοιάρχου Π.Φιλιππίδη. Η Ελληνική σημαία που κάλυπτε το Μνημείο απονεμήθηκε σε συγγενή της οικογενείας, του εκ Λέρου καταγομένου, ανθυπασπιστή Ελευθερίου Ευαγγέλου.

Κατόπιν έγιναν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.


ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Βιντεοσκόπηση:  Μάρκος Σπανός