Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και στη Λέρο το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Παναγίας μας.

Την παραμονή το εσπέρας, Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Παναγία του Κάστρου, υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου π.Νικοδήμου, του Ιερού Κλήρου, παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους ευσεβών προσκυνητών.

 

 

 

 

 

Ακολούθησε ο επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, δεν πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας πέριξ του Ιερού Ναού.

Το πρωί της Κυριακής 15 Αυγούστου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, όπου και πάλι πλήθος προσκυνητών ανέβηκε στην Παναγία του Κάστρου, το «Ιερό Παλλάδιο των Λερίων».

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων από τους πιστούς (τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των Ναών, κλπ), κάτι το οποίο τηρήθηκε σε όλες τις Ενορίες και στα ιερά προσκυνήματα της Παναγίας στα νησιά της Μητροπόλεως.

Λόγω των ισχυόντων μέτρων φέτος δεν τελέσθηκε η κατ’ έθος λιτάνευση της παλαιάς Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στα «πεντένια» του Κάστρου.

Με την ίδια λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Κοίμηση της Παναγίας μας και σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου.

Ευλογημένες στιγμές από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Γουρλομάτας στο Δρυμώνα (14ου αιώνος), στην Παναγία Παλαιοκάστρου στον Ξηρόκαμπο, στις Παναγιές στα Άλιντα, κ.α.

ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΑΛΙΝΤΩΝ (14 & 15-8-2021)

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ (14-8-2021)

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΥΡΛΩΜΑΤΑ (14-8-2021)

 

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,

τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.

Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,

τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.

Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,

καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.

Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,

δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως