ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Την Κυριακή 22 Αυγούστου, το εσπέρας, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια που είχε μεταβεί για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία την Πορταΐτισσα, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, και των ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ και π. Γεωργίου Γαμπιέρη.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μ.Κόλιας, οι Δημ.Σύμβουλοι κ.κ. Ν.Μπίλλης και Ν.Κοκκώνης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων κ.Δ.Ήσυχος και αρκετοί πιστοί που ανέβηκαν στην Παναγία του Κάστρου να ασπαστούν την θαυματουργό Εικόνα της.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο, τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές, το εκκλησίασμα και τους Λεριούς όπου γης, ευχόμενος η Παναγία του Κάστρου όπως, σκέπει και φρουρεί τις οικογένειες και τον καθένα ξεχωριστά.

Μετά την αρτοκλασία, από τον ιερό κλήρο, τους ιεροψάλτες, αλλά και το εκκλησίασμα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας μας.

Ο Μητροπολίτης, τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους ιεροψάλτες μας, οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου έψαλαν κατανυκτικά με το Λέρικο ύφος στο ιερό αναλόγιο.

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,

τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.

Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,

τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.

Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,

καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.

Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,

δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

 


ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΙΑΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΡΗΝΟΔΟΥΣΑ

Κυριακή 22-8-2021. Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στό εορτάζον εξωκκλήσι της Παναγίας Θρηνοδούσας, στην περιοχή «Χώνη» της ενορίας Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, παρουσία Αρχών κ πολύ κόσμου.  Εφημέριος:  π. Νικόλαος Καζαβούλης

Φωτογραφίες:  Ν.Μαμάκας

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως