«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΤΟΥΣΙ» 

Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των τριών φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Αυτοί οι τρείς μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, κατενόησαν και ανέπτυξαν περισσότερο την μεγάλη σπουδαιότητα της Ελληνικής παιδείας δια την πνευματική μόρφωση των ανθρώπων και συνδύασαν αρμονικά τον Ελληνισμό με του ζωογόνου Χριστιανικού ιδεώδους, της μόνης αληθινής Θρησκείας.

Βεβαίως, κατά τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι, «εν σκότει και σκιά θανάτου καθήμενοι», βρίσκονταν σε βαθύ σκοτάδι αγνοίας περί των πνευματικών πραγμάτων, και τούτο διότι είχαν απομακρυνθεί από τον αληθινό Θεό. «Πανταχού μεν είδωλα, Θεοί δε εν αυτοίς ουδαμού», ως λέγει ο Βασίλειος Σελευκείας.

Η ειδωλολατρία διέφθειρε τους ανθρώπους και τα Έθνη. Οι Έλληνες φιλόσοφοι, οι οποίοι ζητούσαν την αλήθεια, κατενόησαν το ψεύδος αυτής και την επίδραση αυτής, αλλά δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν νέο οικοδόμημα στερεό, που θα είχε ως βάση τον ανθρώπινο λόγο στον οποίο προσέβλεπαν.

Έπρεπε λοιπόν να δοθεί εξ ουρανού η νέα σοφία, η γνώση και η δύναμη ως εδώθη αυτή δια του σεσαρκωμένου, δια της Παρθένου Μαρίας, Υιού και Λόγου του Θεού, του Πατρός των Φώτων.

Η Θεία Πρόνοια, λοιπόν, παρασκεύασε τα έθνη στην υποδοχή της χριστιανικής θρησκείας και αλήθειας και μεταχειρίστηκε την αρχαία Ελληνική γλώσσα ως όργανο της μετάδοσης ανά τον κόσμο του αγνώστου Θεού.

Ελληνισμός και Χριστιανισμός είναι οι δύο πτέρυγες με τις οποίες οι κοινωνίες και τα έθνη ανέρχονται στο ύψος των υψηλών αρχών και ιδεών και δημιουργείται άρρηκτα συνδεδεμένα , η ηθική ζωή και ο αληθινός πολιτισμός.

Η Ελληνική παιδεία αναπτύσσει την διάνοια και οξύνει και μορφώνει τον άνθρωπο, η δε Χριστιανική θρησκεία ζωογονεί  την καρδιά και παρέχει την χάρη και την δύναμη στον άνθρωπο να γνωρίσει τις αλήθειες του ευαγγελισμού, δια την εν Χριστώ σωτηρία του.

Ούτω, όλοι οι Πατέρες της κατ’ ανατολάς Εκκλησίας, και δη και μάλιστα οι τρείς Ιεράρχες, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος, και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που σήμερα την μνήμη τους τιμά η Εκκλησία μας και η Παιδεία της Πατρίδος μας, έγιναν οι μύστες με την χάρη του Θεού, στην ουσία και στο βάθος του χριστιανισμού και ένωσαν την Ελληνική παιδεία, την διανόηση και την κατά Χριστό μόρφωση των Ελληνοπαίδων μετ’ αυτού του Χριστιανισμού, προς ωφέλεια της ανθρωπότητας.

Αγαπητοί μου,

Μαθητές, μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες, φοιτητές και φοιτήτριες, και διδάσκαλοι του Γένους, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, που χαρμόσυνα εορτάζουν σήμερα και τα Σχολεία της Πατρίδας μας, υπό τις συνθήκες αυτές λόγω του Κορονωϊού, θα ήθελα πατρικώς να απευθυνθώ στην αγάπη σας και να σας ευχηθώ από καρδίας καλή πρόοδο, και η άνωθεν σοφία του Θεού να σας φωτίζει και να σας χαρίζει υγεία και καλή πρόοδο, και να αναδειχθείτε άξιοι και άξιες της χριστιανικής  πίστης και της φιλτάτης πατρίδας, και ως οι ναύτες του Οδυσσέως να κλείετε τα αυτιά σας στις σειρήνες του ψεύδους και τις πλάνες του κόσμου τούτου.

Φεύγετε, «εν παντί και πάντοτε» τις αντίθετες διδασκαλίες, οι οποίες διαφθείρουν τις ψυχές των ανθρώπων και ως νέοι και νέες, Έλληνες και Ελληνίδες, να έχετε την οσμή των αγαθών έργων, και να αγαπάτε την Πατρίδα μας της οποίας - ουδέν υπάρχει τιμιώτερον και αγιώτερον - η δε σοφία του Θεού μεστή παντός αγαθού να πληροί τις καρδιές σας «πάσας τας ημέρας της ζωής υμών». Στους Διδασκάλους τους Γένους εύχομαι τα κράτιστα.-

 

Μετ’ ευχών πατρικών

+ Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

Εν τη Ιερά Μητροπόλει, 30 Ιανουαρίου 2022.