74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 

Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, η 74η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Ο εορτασμός φέτος μεταφέρθηκε και πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, καθόσον η 7η Μαρτίου συνέπεσε με την Καθαρά Δευτέρα.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Μεγαλειώδης και εντυπωσιακή η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13-3-2022 στην Κάλυμνο,  στα πλαίσια του εορτασμού για την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα.

Τις εκδηλώσεις εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, τίμησαν με την παρουσία τους ο  βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και την Κυβέρνηση αντίστοιχα.

Της παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη Δοξολογία στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κκ Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών  Αρχών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο «Ηρώον», εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους. Μετά τις καταθέσεις στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική και άγημα του 5/42 Συντάγματος.

Άψογη η παρουσία των τμημάτων της μαθητιώσας νεολαίας όλων των Σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, Αθλητικών συλλόγων, του Λυκείου Ελληνίδων και των προσκόπων.

Τα σώματα ασφαλείας και τα στρατιωτικά τμήματα που συμμετείχαν εντυπωσίασαν και δίκαια απέσπασαν τα χειροκροτήματα του κόσμου.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στα πλαίσια του εορτασμού της 74ης επετείου ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, στις 11:00΄ το πρωί, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, της μαθητιώσας νεολαίας με τις σημαίες των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών και πολλών πολιτών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην σημαιοστολισμένη πλατεία «Π.Ρούσσου», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου και άγημα του 588ΤΕ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος του Ενιαίου Λυκείου Λέρου κ. Τριάντος Βασίλειος.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση, όπου τα τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας έκαναν μία ωραιότατη παρουσία.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άρτεμις» με παραδοσιακές στολές, του 3ου Σώματος Ναυτοπροσκόπων, του Οδηγισμού, των Σχολείων όλων των βαθμίδων, και κυρίως η άψογη παρέλαση των αγημάτων του Στρατού μας που καταχειροκροτήθηκαν!

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ !!!

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Γ.Χρυσούλης, «Αλήθεια FM», Μ.Μέρης.