Με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε εφέτος η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών, Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (10-4-2022), ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδής των Αγίων Λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελείται η μνήμη του εξ’ Ανατολικής Θράκης καταγομένου συγχρόνου Αγίου μας Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 9 Απριλίου 2022, ετελέσθη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, με την συμμετοχή του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κασσάρας, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιωάννης Κρητικός, η πρώην Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου Κατερίνα Εμμανουήλ και πλήθος ευσεβών προσκυνητών. Από τις στρατιωτικές Αρχές παρέστη ο νέος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης και ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Λυμπερέας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και περί ώρα 09:00΄ με 2:00΄ πρωινή, ξεκίνησε η τέλεση  Ιεράς Αγρυπνίας (Μικρόν Απόδειπνον, οι Χαιρετισμοί του Αγίου, Μεσονυκτικόν, Όρθρος, και Νυκτερινή Θεία Λειτουργία).


Το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου2022, ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου και του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου. Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας ετελέσθη Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω , εντός της Μονής των Αγίων Πάντων Καλύμνου και δέησις προ του Σεπτού Λειψάνου του Οσίου Πατρός ημών, υπέρ πάντων των όπου γης οικούντων και εν θαλάσση πλεόντων Καλυμνίων.

Παραθέτουμε φωτογραφίες του κ. Μιχάλη Πάου, τον οποίο και ευχαριστούμε. 

 

Από τον εορτασμό του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" Λέρου:

Φωτογραφία:  Πέτρος Κουτούζος 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες από Κάλυμνο: Μ.Μέρης (από τον Εσπερινό) και Μιχ.Πάου (από την Θ.Λειτουργία).