Το εσπέρας της Μεγάλης Δευτέρας, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος χοροστάτησε στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου Βαθέως Καλύμνου και ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος στον ενοριακό Ιερό Ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λέρου.

ΜΕΓ.ΔΕΥΤΕΡΑ – ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και κατάνυξη τελέστηκε τη Μεγάλη Δευτέρα το εσπέρας (18.4.2022), η Ακολουθία του Νυμφίου, ο Όρθρος της Μ. Τρίτης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου Βαθέως Καλύμνου.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κκ.Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Μιχαήλ Μακαρούνα και του Ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σταύρου Μάρθα, παρουσία πλήθους πιστών, οι οποίοι ήρθαν να προσκυνήσουν το Νυμφίο Χριστό.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Μητροπολίτης ομίλησε καταλλήλως στο εκκλησίασμα και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της φιλανθρωπίας που έχει για το χριστιανό σήμερα, καθώς αυτή  είναι μια κίνηση σωτηρίας για τη ψυχή του ανθρώπου. Τέλος επαίνεσε τους ιεροψάλτες που πλαισίωσαν το αναλόγιο, τον κ. Ζαΐρη Σπύρο, κ. Μανώλη Νίννη και Ζαχαρίου Μικέ, οι οποίοι απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τους ιερούς ύμνους. τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει τη μεγάλη χαρά που νιώθει ο ίδιος κάθε φορά που ιερουργεί στο Βαθύ και συναντάει τους πιστούς κατοίκους του και ευχήθηκε σε όλους καλή Ανάσταση.


ΜΕΓ.ΔΕΥΤΕΡΑ – ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

Μεγάλη Δευτέρα - Ακολουθία του Νυμφίου - Ι.Ναός Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λέρου - Εφημέριος: π. Γεώργιος Γαμπιέρης.


Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:

α) Η ζωή του Ιωσήφ, του ενδεκάτου υιού του Πατριάρχη Ιακώβ και δισέγγονο του Αβραάμ. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22).
Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

(φωτογραφία:  "Εκκλησία online")

Α) Ο Ιωσήφ, αγαπητός γιος του πατέρα του, φθονήθηκε από τα αδέρφια του.

Στην αρχή τον έριξαν σε ένα λάκκο, έπειτα όμως πουλήθηκε από τα αδέρφια του αντί είκοσι χρυσών νομισμάτων στους εμπόρους.

Αυτοί με τη σειρά τους τον πούλησαν στον Πετεφρή, που ήταν αρχιμάγειρας του βασιλιά της Αιγύπτου.

Ο Ιωσήφ ήταν ωραιότατος νέος και γι’ αυτό η σύζυγος του Πετεφρή επιθύμησε να αμαρτήσει μαζί του. Αυτός αρνήθηκε και τότε αυτή τον συκοφάντησε στον άντρα της, ότι δήθεν ο Ιωσήφ της επιτέθηκε με ανήθικους σκοπούς.

Ο Πετεφρής την πίστεψε και ο αθώος Ιωσήφ ρίχτηκε στην φυλακή.

Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράδοξο όνειρο και ζητούσε να βρει εξήγηση αυτού του ονείρου. Τότε του είπαν ότι στις φυλακές υπάρχει ένας Εβραίος νέος, που είχε άλλοτε εξηγήσει όνειρα συγκρατουμένων του.

Ο Ιωσήφ, κατ’ εντολή του Φαραώ, οδηγήθηκε ενώπιόν του και με το φωτισμό του Θεού, εξήγησε το όνειρο του Φαραώ, λέγοντάς του ότι θα έρθουν για τη χώρα του επτά έτη εφορίας και επτά έτη ακαρπίας και πείνας.

Τότε ο Φαραώ, καταγοητευμένος από τη θεία σοφία του Ιωσήφ, τον ενδύει με βασιλική στολή, τον αναβιβάζει σε βασιλικό άρμα και τον καθιστά γενικό άρχοντα της Αιγύπτου.

Ο Ιωσήφ διαχειρίστηκε με θαυμαστή φρόνηση την εξουσία. Και αργότερα, όταν ήρθαν τα έτη της πείνας, λόγω της ακαρπίας της γης, αυτός άνοιξε τις αποθήκες που είχε γεμίσει κατά τα πρώτα έτη και χόρτασε το λαό.

Θεωρήθηκε ο Ιωσήφ τύπος και προεικόνιση του Κυρίου, διότι και Αυτός, αγαπητός Υιός του Πατρός, φονεύθηκε από τους Ιουδαίους, πουλήθηκε από τον μαθητή Του και βασανίστηκε. Ρίχτηκε στον σκοτεινό τάφο και ακολούθως αναστήθηκε.

Β) Επίσης κατά την Μεγάλη Δευτέρα επιτελούμε ανάμνηση και της άκαρπης συκής, την οποία καταράστηκε ο Κύριος και ξεράθηκε.

Η συκή αυτή συμβολίζει τόσο την Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς και γι’ αυτό καταδικάστηκε από τον Κύριο, όσο και κάθε άνθρωπο στερούμενο πνευματικών καρπών, δηλαδή αρετών.

Η Εκκλησία, φέρνοντας ενώπιόν μας το παράδειγμα της συκής, θέλει να μας προτρέψει σε αγώνες πνευματικούς προς απόκτηση αρετών.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στα δύο ανώτερα θέματα (του Ιωσήφ και της συκής) και επί πλέον στο θέμα της ελεύσεως του Κυρίου προς το Πάθος. 

Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας, στιχηρό των Αίνων, ήχος Α'

Ἐρχόμενος ὁ Κύριος, πρὸς τὸ ἑκούσιον Πάθος, τοῖς Ἀποστόλοις ἔλεγεν ἐν τῇ ὁδῷ. Ἰδοὺ ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα, καὶ παραδοθήσεται ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου, καθώς γέγραπται περὶ αὐτοῦ. Δεῦτε οὖν καὶ ἡμεῖς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθῶμεν αὐτῷ, καὶ συσταυρωθῶμεν, καὶ νεκρωθῶμεν δι’ αὐτόν, ταῖς τοῦ βίου ἡδοναῖς, ἵνα καὶ συζήσωμεν αὐτῷ, καὶ ἀκούσωμεν βοῶντος αὐτοῦ, οὐκέτι εἰς τὴν ἐπίγειον Ἱερουσαλήμ, διὰ τὸ παθεῖν· ἀλλὰ ἀναβαίνω πρὸς τὸν Πατέρά μου, καὶ Πατέρα ὑμῶν, καὶ Θεόν μου, καὶ Θεὸν ὑμῶν, καὶ συνανυψῶ ὑμᾶς εἰς τὴν ἄνω Ἱερουσαλήμ, ἐν τῇ Βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν.

Κοντάκιον Όρθρου Μεγάλης Δευτέρας

«Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός καί μακάριος ὁ δοῦλος, ὅν εὑρήσει γρηγοροῦντα·ἀνάξιος δέ πάλιν, ὅν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μή τῷ ὕπνῳ κατενεχθῇς, ἵνα μή τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καί τῆς Βασιλείας ἔξω κλεισθῇς· ἀλλά ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, ἅγιος, ἅγιος εἶ ὁ Θεός ἡμῶν, προστασίαις τῶν ἀσωμάτων, σῶσον ἡμᾶς». 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως