Της αλειψάσης τον Κύριον μύρῳ
«Σε τον της Παρθένου Υιόν, πόρνη επιγνούσα θεόν…»
Την Μεγάλη Τετάρτη η Εκκλησία μνημονεύει την πόρνη γυναίκα που αλείφει με μύρο τον Χριστό. Η πράξη αυτή της γυναίκας δείχνει την αγάπη, την μετάνοια και την ταπείνωσή της. Από το στόμα του Ιησού άκουσε ότι «αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ».
Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τελείται το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου σε όλες τις Ενορίες, ενώ το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.
Στην Κάλυμνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κατόπιν τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Καλύμνου.
Στην Λέρο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κατόπιν τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου.
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ- Ι.ΝΑΟΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ- Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΘΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ- Ι.ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Επιμέλεια-φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως
Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του στην Γεθσημανή πριν από την σύλληψή Του και της προδοσίας του Κυρίου από τον Ιούδα.