Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Από τα ξημερώματα, άνδρες και γυναίκες, με τα θυμιατά και με λουλούδια μυρωδάτα ανεβαίνουν σιωπηλά το δρόμο των κοιμητηρίων. Εκεί οι Ιερείς με μαύρο πετραχήλι από τάφο σε τάφο ψάλλουν τρισάγια και μακαρίζουν τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και οι συγγενείς συνέχεια μοιρολογούν και κλαίνε λέγοντες «Θεός συχωρέσει σας». 

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι καμπάνες των Ναών κτυπούν πένθιμα, με τον ξεχωριστό ήχο της καμπάνας αναγγέλουν τον θάνατο του Θείου Λυτρωτού και καλούν τους πιστούς για την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Μεγάλου Εσπερινού της Αποκαθήλωσης.

Συγκινητική είναι η προσέλευση των πιστών στις Ενορίες τους για να παρακολουθήσουν το Μέγα Δράμα και να προσκυνήσουν τον Θεάνθρωπο Ιησού εντός του Τάφου, ψάλλοντες τον συγκλονιστικό ύμνο «Δος μοι τούτον τον Ξένον, ον η Μήτηρ ορώσα νεκρωθέντα εβόα… Ω Υιε και Θεέ μου, ει και τα σπλάχνα τιτρώσκομαι και καρδίαν σπαράττομαι, νεκρόν Σε καθορώσα, αλλά τη ση αναστάσει θαρρούσα μεγαλύνω».

Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Είναι έθιμο να πίνουν ξύδι για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, γίνεται η Αποκαθήλωση και εκτίθεται σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού. 


Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ (22-4-2022)

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι.ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ (22-4-2022)


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Την Μεγάλη Παρασκευή (22-4-2022), στις 2 το μεσημέρι, έλαβε χώρα η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Στον κατάμεστο από κόσμο χώρο, στα «πεντένια» του Κάστρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, τέλεσε την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη και π.Γεωργίου Γαμπιέρη. Παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος κόσμου που παρακολούθησαν με συγκίνηση την αποκορύφωση του θείου δράματος. Μετά την Αποκαθήλωση έγινε η περιφορά του Επιταφίου πέριξ του Ιερού Ναού της Παναγίας.

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η συνάντηση στην κεντρική πλατεία Πλατάνου των τριών επιταφίων των Ενοριών της Αγίας Μαρίνης, του Ευαγγελισμού και Σωτήρος Χριστού.

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ


ΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΡΟΥ

Επιτάφιος Ι.Μητροπολιτικού Ναού "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου"

Επιτάφιος Ι. Ναού Σωτήρος Χριστού Λέρου

Επιτάφιος Καθεδρικού Ι.Ναού Αγίου Νικολάου Λέρου

Επιτάφιος Ι. Ναού Αγίας Μαρίνης

Επιτάφιος Ι. Ναού Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Επιτάφιος Ι. Ναού Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Επιτάφιος Ι. Ναού Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου

Επιτάφιος Ι. Ναού Παναγίας Κάστρου Λέρου


ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΘΙΑΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΙΝ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

ΙΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΑΣ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΜΑΝΤΟΣ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΘΙΑΣ

ΙΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΧΩΡΑΣ

ΙΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΩΡΑΣ

ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΩΡΑΣ

ΙΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑΣ

ΙΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

ΙΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΩΝ

ΙΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΩΝ

 ΙΝ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Στην Κάλυμνο, στην παραλιακή οδό, 14 Επιτάφιοι θα συναντηθούν σε μία εντυπωσιακή εμφάνιση.

Οι επιτάφιοι θα επιστρέψουν στους Ναούς, όπου οι πιστοί περνούν κάτω από αυτούς κάνοντας ευχές και παρακαλούν το «εσφαγμένο αρνίο της αποκαλύψεως» υπέρ υγείας και θείας βοηθείας των ξενιτεμένων τους.

Η Ιερά Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου τελειώνει με την απόθεση του Σώματος του Σωτήρος Χριστού επάνω στην Αγία Τράπεζα και διαβάζεται η προφητεία του Ιεζεκιήλ, ο Απόστολος προς Κορινθίους «και γαρ το Πάσχα ημών, υπέρ ημών ετύθη Χριστός» και αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο «τη επαύριον ήτις εστί…  σφραγίσαντες τον λίθον μετά της κουστωδίας», όπου οι Ιερείς ευλογούν τον λαόν και εύχονται «Καλή Ανάσταση» στους ντόπιους και επισκέπτες του νησιού. 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως