Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος της Ανάστασης.

Ο ύμνος «τον Κύριον υμνείται…», που ψάλλεται, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, οι οποίοι ανταπαντούν «και υπερυψούται εις πάντας τους αιώνας».

Το «ανάστα ο Θεός» που ψάλλει ο ιερεύς σκορπίζοντας δαφνόφυλλα και ο μεγάλος «σεισμός» με κροτίδες από τα παιδιά και κτυπήματα των στασιδιών από τους πιστούς, δίδει το μήνυμα της Ανάστασης. Όλοι στη συνέχεια προσέρχονται στο Ποτήριο της Ζωής.

Το μεσημέρι στις 12 οι καμπάνες όλων των Ενοριών κτύπησαν χαρμόσυνα. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές ενώνονται με την καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και δίδουν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση».

Οι Ναοί πλέον αλλάζουν την αμφίεσή τους. Άμφια χρυσά στολίζονται παντού, αντικαθιστώντας την πένθιμη στρώση.


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ

 

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΝΤΕΛ (ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΠΙΔΑ)


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ 588ΤΕ


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ


ΑΦΙΞΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

Με την προγραμματισμένη πτήση της SKY express έφτασε το Μεγάλο Σάββατο βράδυ το Άγιος Φως στο αεροδρόμιο Κω. Άμεσα παρελήφθη από εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας και λίγο πριν της 11 το βράδυ, μεταφέρθηκε στο λιμάνι Καλύμνου με το δρομολόγιο του «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ». Στην υποδοχή του Αγίου Φωτός, στο λιμάνι Καλύμνου, παρευρισκόντουσαν ο Μητροπολίτης κκ Παϊσιος και ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης. Το Άγιο Φως από το σκάφος το παρέλαβε ο Δήμαρχος που στη συνέχεια το παρέδωσε στον Μητροπολίτη. Αντιπρόσωποι από όλες τις Ενορίες της Καλύμνου παρέλαβαν στη συνέχεια το άγιο Φως και το μετέφεραν στους Ιερούς Ναούς, ενώ το ταχύπλοο σκάφος του κ. Αντώνη Σιφουνιού από τη Λέρο, το μετέφερε έγκαιρα στο νησί της Λέρου.


ΑΦΙΞΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στις 12 το βράδυ οι ιερείς μας θα ψάλλουν το "Δεύτε λάβετε φως", βγαίνουν με τη λαμπάδα τους αναμμένη από την Ωραία Πύλη και μεταδίδουν φως στους πιστούς. Φωτοπλημμύρα οι λαμπάδες, φωτίζουν τα πρόσωπα των χριστιανών.

Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου οι ιερείς μας διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, και γίνεται η «καύση του Ιούδα» κατά το έθιμο. Αγκαλιές και φιλιά, χριστιανική χαρά, ανταλλάσσεται ο αναστάσιμος χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη!».

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ

Μετά την Ανάσταση, και αφού κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, στο ανώφλι της πόρτας, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν αναμμένο όλο το χρόνο. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως