Την Πέμπτη 19/5/2022 τελέστηκε Θεία Λειτουργία καθώς και το ετήσιο Μνημόσυνο του Ευεργέτη και Κτήτορος του «Νικηφορείου» Γυμνασίου-Λυκείου Αρχιμανδρίτου ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ, στο Ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας Καλύμνου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου. Παρέστησαν οι δημοτικές, περιφερειακές και στρατιωτικές Αρχές του νησιού. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε Τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Ευεργέτου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Ιδρυτής του «Νικηφορείου» Γυμνασίου Καλύμνου και Μέγας Ευεργέτης Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ζερβός (κατά κόσμον Νικόλαος) του Σακελλαρίου και της Θεμελίνας το γένος Καβάσιλα, γεννήθηκε στην Κάλυμνο την 26η Οκτωβρίου του 1848.
Το 1866 σε ηλικία μόλις 18 ετών χειροτονήθηκε Διάκονος, κατά πάσα πιθανότητα από τον Επίσκοπο Λέρνης Ιγνάτιο τον Γ’ (1863-1870). Στη συνέχεια σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε Αριστούχος το 1876, αφού υπέβαλε εναίσιμη διατριβή με τον τίτλο «Ότι το ορθόδοξον και κύρος έχον βάπτισμα έστι το τρισί καταδύσεσι και ισαρίθμοις αναδύσεσι τελούμενον».
Μετά τις σπουδές του χρημάτισε για ένα έτος Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και μετέπειτα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ του Γ’.
Το 1877 μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου με εντολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου του Δ’ (1870-1889) από τον βοηθό Επίσκοπο Ξανθουπόλεως Ιγνάτιο. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε Εφημέριος του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, και καθηγητής των Θρησκευτικών. Στη χρονική περίοδο 1880-1883 χρημάτισε Πρωτοσύγγελος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Το 1883 διορίστηκε εφημέριος της Ελληνικής Κοινότητας του Λίβερπουλ, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1903 οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας προτάθηκε για Μητροπολίτης, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ν’ αναλάβει επισκοπικό θρόνο.
Μετά την επιστροφή του από την Αγγλία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην γενέτειρά του Κάλυμνο και αφοσιώθηκε στο έργο της ανέγερσης εκ θεμελίων με δικές του δαπάνες του «Νικηφορείου» Γυμνασίου Καλύμνου, ξεχωριστό όνειρο και έργο ζωής γι’ αυτόν.
Απεβίωσε στην Κάλυμνο την 12η Μαΐου 1906 σε ηλικία 58 ετών. Κηδεύτηκε πάνδημα την επομένη 13η Μαΐου 1906 στον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Στη κηδεία του παρέστησαν οι Μητροπολίτες Λέρου και Καλύμνου Γερμανός Θεοτοκάς και Κώου Ιωακείμ Βαξεβανίδης. Τάφηκε στον περίβολο του «Νικηφορείου» Γυμνασίου, όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται ο τάφος του.
Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως
Φωτογραφίες-ιστορικά στοιχεία: Κλεάνθης Μαρτίνος