Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου. Μεγαλοπρεπής ο Ναός, σημαιοστολισμένος, με κωδωνοκρουσίες χαρμόσυνες κάλεσε τους πιστούς να εορτάσουν την μνήμη της.

Το εσπέρας της Τετάρτης 27.7.2022, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπροσευχομένου του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού π. Γεωργίου Γαμπιέρη, και του ιερού κλήρου της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθής στην Αγία και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την ταπείνωση, την αγάπη και τη αφοσίωσή της στον Νυμφίο Χριστό.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες υπό την διεύθυνση του Όθωνος Χατζηλάρη, Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ραφαήλ Χατζηλάρης, Νικόλαος Ελένης, Φώτιος Καζηλιέρης, Σώζων Λάμπρου, Χρήστος Ασβεστάς, οι οποίοι έψαλλαν θαυμάσια, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος, τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας και ύψωσαν πνευματικά το εκκλησίασμα.

Στον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Μ.Κόλιας και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Πέμπτης 28 Ιουλίου 2022, ετελέσθη ο Όρθρος και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού π. Γεωργίου Γαμπιέρη, και ιερέων της νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, κατά την παράδοση, ευλόγησε και μοίρασε τα προσφερθέντα μήλα προς τιμήν της Αγίας, ενώ ο Θεοφιλέστατος διένειμε το αντίδωρο στους πιστούς.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως