Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον ομώνυμο ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού Πλατάνου Λέρου, ετελέσθη ο Όρθρος και Δισαρχιερατικό Συλλείτουργο, καθώς επίσης έλαβε χώρα και το Ιερό Μυστήριο της χειροτονίας Ιεροδιακόνου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου.

Παρακολουθείστε το βίντεο από την Χειροτονία: 

Με την εντολή, την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, τέλεσε το Ιερό Μυστήριο της χειροτονίας ιεροδιακόνου, του ευλαβεστάτου Φωτίου Καζηλιέρη, ο οποίος χάριτι θεία έλαβε το όνομα «Σεβαστιανός».

Την χειροτονία παρηκολούθησε ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μ.Κόλιας, η οικογένεια, οι γονείς, τα αδέλφια, συγγενείς και φίλοι του νέου ιεροδιακόνου, αλλά και πολλοί πιστοί.

Πριν την χειροτονία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος του απηύθυνε πατρικές ευχές, όπου μεταξύ άλλων τόνισε την σημαντικότητα και την σπουδαιότητα του υψηλού «υπουργήματος» της Ιερωσύνης και τον κάλεσε να διακονήσει το Άγιο και Πανάγιο Αυτού Θυσιαστήριο, μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, μιμητής γενόμενος του πρώτου εν μάρτυσιν Αρχιδιακόνου, Πρωτομάρτυρος Στεφάνου. «Σε συνοδεύουν οι ευχές της ταπεινότητός μου, του πνευματικού σου πατρός Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Ευλαβούς Κλήρου της Μητροπόλεώς μας, των Αρχόντων, του Ευσεβούς Λαού, της συζύγου σου, των γονέων σου, των αδελφών σου και συγγενών σου.  ΑΞΙΟΣ !».

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τον νέο ιεροδιάκονο στην Ωραία Πύλη, και στη συνέχεια εισήλθε στο Ιερό. Στην Αγία Τράπεζα του διάβασε τις ευχές, ενώ ο ιεροδιάκονος Σεβαστιανός ήταν γονατιστός. Μετά, στην Ωραία Πύλη, ενεδύθη τα ιερατικά άμφια που του έδινε ο Θεοφιλέστατος. Σε κάθε ένα από αυτά ο Επίσκοπος αναφωνούσε «άξιος», και όλο το εκκλησίασμα επαναλάμβανε μεγαλοφώνως «άξιος».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και το Ιερό Μυστήριο της Χειροτονίας, μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό, που σύμφωνα με το έθιμο, θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς, για να ζυμώνουν τον άρτο και τα πρόσφορα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και το Ιερό Μυστήριο της Χειροτονίας, ο νεοχειροτονηθείς ιεροδιάκονος π. Σεβαστιανός εδέχθη τις ευχές του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου και του εκκλησιάσματος.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη.

 


Παρακολουθείστε το βίντεο από την Χειροτονία: 

 


Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, ο νέος ιεροδιάκονος θα λάβη τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, τον του Πρεσβυτέρου, το προσεχές Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτης φωτογράφος:  Πέτρος Κουτούζος