ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στις Μυρτιές, το εσπέρας της Κυριακής 20/11, ετελέσθη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παισίου, παρουσία πλήθους πιστών.

Πριν τον εσπερινό ο Μητροπολίτης απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον κ. Εμμ. Γιαμαίο, ο οποίος επί σειρά ετών κοσμεί τα αναλόγια και τώρα διακονεί τον εν λόγω ιερό ναό.

Ο κ. Εμμ. Γιαμαίος συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και αφιέρωσε το οφφίκιό του στους δασκάλους του Μαργαζιώτη, Μαλαφή και άλλους στη Πατμιάδα και στη Ρόδο, καθώς και στους ιερείς πατέρα και παππού του. Πάντα άξιος!


ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Την Δευτέρα 21/11, βάσει επισήμου προγράμματος, ετελέσθη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, και την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Από τις πολιτικές Αρχές παρέστησαν ο έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο  Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, οι αντιδήμαρχοι Παντελής Ζωΐδης και Ρένα Μαγκάκη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος, ο τέως Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νικόλαος Φανιός.

Από στρατιωτικής πλευράς ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ  Συνταγματάρχης Δημήτριος Λυμπερέας, ο Διοικητής του ΤΕΘ Ανχης(ΠΖ) Αθανάσιος Κωστάκος με αξιωματικούς και στελέχη  του Συντάγματος, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Διονύσιος Κλάδης, εκπρόσωπος του ΑΤ Καλύμνου, ο Διοικητής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Υποπυραγός Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, και ο Πρόεδρος των εφέδρων Αξιωματικών Ιωάννης Νομικάριος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Λοχαγός Πυροβολικού Κωνσταντίνος Λαμπρούσης, αναφερόμενος στη σημασία του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και της τεράστιας προσφοράς τους, υπηρετώντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και παράλληλα σε καιρό ειρήνης, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο.

Μετά την Δοξολογία, Εκκλησιαστικές, Πολιτικές καί Στρατιωτικές Αρχές, μετέβησαν στο Ηρώο, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική και άγημα του 5/42 Συντάγματος.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Την Κυριακή 20/11 το απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο παρεκκλήσι του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου Λέρου, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστουμένου υπό ιερέων της νήσου. Το πρωί της Δευτέρας, 21/11, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία όλων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου, εκπαιδευτικών, αρκετών γονέων και πλήθους πιστών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, αναφερόμενος στην μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, τονίζοντας την τεράστια σημασία της αγάπης προς τον πλησίον.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Βάσει επισήμου προγράμματος, ετελέσθη Δοξολογία για τον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών. Την Δοξολογία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, με την συμμετοχή των ιερέων της νήσου. Στο τέλος της Δοξολογίας όλοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Εκκλησιαστικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, μετέβησαν στο μνημείο πεσόντων Ιερολοχιτών, στον λιμένα του Λακκιού, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του 588ΤΕ.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Ν.Μαμάκας - «Αλήθεια FM», “Kalymnos news”