Αγαπητοί μου  αδελφοί,

Ο Θεός προετοίμασε δείπνο μέγα, πνευματικό και θείο και καλεί πάντα άνθρωπο, χωρίς ουδεμία διάκριση, να προσέλθει σ’ αυτό να γευθεί και να ζήσει αιώνια. Λαμπρός ο δείπνος, μεγάλη η τιμή και η πρόσκληση, αλλά και θαυμάσιο κατά πάντα το κέρδος αυτού του δείπνου.

Ποιος άνθρωπος καλούμενος σ΄ ένα βασιλικό τραπέζι στολισμένο με  λουλούδια, με εξαιρετικό σερβίτσιο πιάτων, με χρυσά μαχαιροπήρουνα και προπάντων με μεγάλη ποικιλία από φαγητά, θα μπορούσε να αρνηθεί και δεν θα  προσήρχετο με μεγάλη προθυμία.

Αλλά ποία είναι, κατά την σημερινή ευαγγελική περικοπή, η σύγκριση του ουρανίου  δείπνου, προς το επίγειο του κόσμου τούτου. Και θα ερωτήσει ο άνθρωπος, ποίο θα είναι το κέρδος του πρώτου προς το δεύτερο το κοσμικό;

Και όμως, οι άνθρωποι όσο προθυμότατα επιθυμούν να συμμετάσχουν στο επίγειο βασιλικό τραπέζι, τόσο πολύ αδιάφοροι φαίνονται, και μάλιστα απειθέστατοι, στη πρόσκληση του ουρανίου βασιλέως, δια να γευθούν τον μάννα το εξ ουρανού, τον ουράνιο άρτο. Δυστυχώς όμως είναι πολλοί ολίγοι που υπακούουν στο μέγα κάλεσμα του Παμβασιλέως Χριστού και συμμετέχουν στο αιώνιο δείπνο της απείρου αγάπης του. «Πολλοί γαρ εισι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί».

Ο Πανάγαθος Θεός, ο πατέρας πάντων των ανθρώπων, προετοίμασε την θεία αυτού τράπεζα και καλεί φιλανθρώπως τον κάθε άνθρωπο της κάθε εποχής να προσέλθει στην τράπεζα, αφού επιδείξει μετάνοια και εξομολόγηση, δια να γευθεί και ζήσει αιώνια και γίνει μέτοχος και κληρονόμος της βασιλείας του Χριστού.

Όταν όμως ο προσκαλούμενος προβάλει προφάσεις εν αμαρτίαις, «αγρόν ηγόρασα και θέλω να περιποιηθώ αυτόν», «οικία οικοδομώ και η φροντίδα αρπάζει την προσοχή μου», «είμαι έμπορος κι εκεί έχω στραμμένο το νούν μου», «είμαι πολιτικός και θέλω να αντιμετωπίσω τους αντιπάλους μου και δεν έχω  καιρό δια τα θρησκευτικά μου καθήκοντα», «είμαι οικογενειάρχης και με απασχολεί η οικογένειά μου», πάντα  ταύτα και άλλα πολλά θα επιφέρουν πλάνη δεινή, οικτρά, και τότε η φοβερή του Θεού απόφαση δεν θα είναι προς όφελός σου, και θα ακούσεις εκείνο του ευαγγελικού λόγου του Κυρίου,  «ουδείς των ανδρών εκείνων των κεκλημένων γεύσεταί μου του δείπνου».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Εάν θέλουμε και επιζητούμε την σωτηρία μας, εάν θέλουμε να σωθούμε εκ του αιωνίου  θανάτου και να κληρονομήσουμε την αιωνία ζωή και μακαριότητα, οφείλουμε προσκαλούμενοι από τον Κύριο να προσέλθουμε στην θεία τράπεζα και να γευθούμε αξίως τον άρτο της ζωής, κοινωνούμε των αχράντων μυστηρίων «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε», ως αληθείς χριστιανοί.

Πάντες είμαστε κλητοί, οφείλουμε δε να γίνουμε και εκλεκτοί, δια να απολαύσουμε των αιωνίων του Θεού αγαθών εν τη βασιλεία αυτού, ΑΜΗΝ.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος