Με λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, η πρώτη μέρα μετά τα Χριστούγεννα, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την Δευτέρα 26Δεκεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, παρουσία της Καθηγουμένης της Ι.Μονής Αγίων Αγγέλων Μοναχής Παρασκευής, της Μοναχής Ευλογίας, του Δημάρχου Μ.Κόλια, του Δκτού ΥΝΤΕΛ Α/ρχου Κ.Συρόπουλου ΠΝ, και αρκετών προσκυνητών. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν κατανυκτικά οι ιεροψάλτες Ισίδωρος Λιβανός και Χρήστος Ασβεστάς.

 

ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου η Εκκλησία τιμά την Παναγία, τη μητέρα του Χριστού. Οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες (Σύναξη) για να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπο που γέννησε τον Ιησού Χριστό.

Είναι σύνηθες, με τη γέννηση ενός παιδιού, κατά τις πρώτες μέρες η μητέρα να δέχεται συγχαρητήρια και ευχές από συγγενείς και φίλους. Όλοι οι δικοί της σπεύδουν να εκφράσουν την αγάπη και τη χαρά τους στη μητέρα και να ατενίσουν το νεογέννητο, καλωσορίζοντάς το στη ζωή. Αυτό το νόημα έχει εν πολλοίς και η εορτή της Σύναξης της Θεοτόκου.

Ως τέλειος άνθρωπος ο Χριστός μετέχει σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις της ζωής. Αν και εμπερίστατος ο τόπος και ο τρόπος της γεννήσεως, η Μαριάμ είναι η φυσική κατά την ανθρωπότητα μητέρα του Ιησού. Χαίρεται και δέχεται ευχές και επισκέψεις από πιστούς και υμνητές της θείας Γέννησης. Έτσι και η Εκκλησία μας τηρεί το διατεταγμένο και σύνηθες. «Συνάγεται» για να ευχηθεί στη Μητέρα του Θεού, να της εκφράσει την ευγνωμοσύνη της, να τη συγχαρεί για τη Γέννα του Θεανθρώπου και να ατενίσει το νεογέννητο Λυτρωτή της.

 

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως