Στις 27 Δεκεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ενώ παράλληλα άγει τα ονομαστήριά του ο βοηθός Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος.

Το πρωΐ της Τρίτης 27/12/2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π. Σεργίου Γουρλά, π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη – εφημερίου του Μητροπολιτικού Ναού, π.Γεωργίου Γαμπιέρη και π.Σεβαστιανού Καζηλιέρη, παρουσία της Καθηγουμένης της Ι. Μονής Αγίων Αγγέλων Μοναχής Παρασκευής, της Μοναχής Ευλογίας, του Δημάρχου Λέρου Μ.Κόλια και αρκετών πιστών.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες, υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ιωάννης Γκιουζέππος, Ιωάννης Χατζηλάρης και Άγγελος Αγγελίδης.

 


ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Σήμερα άγει τα ονομαστήριά του ο βοηθός επίσκοπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε εόρτιες ευχές στον Θεοφιλέστατο και ευχήθηκε έτη πολλά, υγιεινά και καρποφόρα.

  

Ο Θεοφιλέστατος εδέχθη επίσης ευχές από τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο Μ.Κόλια και το εκκλησίασμα.

 


Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Αποκαλείται «πρωτομάρτυρας», επειδή πρώτος αυτός μαρτύρησε για τον Χριστό. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 27 Δεκεμβρίου, η εύρεση του λειψάνου του στις 15 Σεπτεμβρίου και η ανακομιδή στις 2 Αυγούστου

Ο Στέφανος ήταν ο πρώτος και ο πλέον διακεκριμένος από τους επτά διακόνους, που είχαν εκλεγεί και χειροτονηθεί από τους αποστόλους να βοηθούν με κοινά γεύματα και με κάθε άλλο μέσο τους φτωχούς, τα ορφανά και τις χήρες. Διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα και την εν γένει χριστιανική δράση του.

Οι Ιουδαίοι, βλέποντας τη δραστηριότητά του και φοβούμενοι τη δράση του, τον διέταξαν να σταματήσει το κήρυγμα. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. Στ', 1-8).

Αυτός τους αγνόησε και συνέχισε να κηρύττει το Λόγο του Θεού. Τότε, κάποιοι μισαλλόδοξοι Ιουδαίοι τον συκοφάντησαν ότι βλασφημούσε τον Θεό, το Ναό του Σολομώντος και τον προφήτη Μωυσή. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και σύρθηκε ενώπιον του Ιουδαϊκού Συνεδρίου για να απολογηθεί και να δικασθεί. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. στ', 9-15).

Ο Στέφανος με θάρρος υπερασπίστηκε την πίστη του και κατηγόρησε τους Ιουδαίους, ότι φάνηκαν σκληροί στους προφήτες, τους οποίους σκότωσαν, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους του Θεού, ενώ επιχειρηματολόγησε για τη θεότητα του Χριστού. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. Ζ', 1-53)

Το μόνο που κατάφερε ο Στέφανος ήταν να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους κατηγόρους του, οι οποίοι τον άρπαξαν από την αίθουσα του Συνεδρίου και τον οδήγησαν έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου άρχισαν να τον λιθοβολούν.

Ο Στέφανος ατάραχος δέχθηκε το λιθοβολισμό με τα λόγια «Κύριε Ιησού, δέξου το πνεύμα νου» και γονατισμένος προσευχόταν για τους διώκτες του, λέγοντας: «Κύριε μη καταλογίσεις σ’ αυτούς αυτή την αμαρτία». Αμέσως μετά παρέδωκε το πνεύμα του.

Τη σκηνή του λιθοβολισμού παρακολούθησε κι ένας νεαρός Φαρισαίος, ονόματι Σαύλος, ο οποίος φύλαγε τα ρούχα των λιθοβολούντων και επιδοκίμασε την εκτέλεση του Στέφανου. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. ζ', 54-60). Ήταν ο μετέπειτα Απόστολος Παύλος!

Κατά την παράδοση, το λείψανο του πρωτομάρτυρα Στέφανου μεταφέρθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στην Κωνσταντινούπολη. 

Απολυτίκιο

Βασίλειον διάδημα εστέφθη συ κορυφή
εξ άθλων ων υπέμεινας υπέρ Χριστού του Θεού
Μαρτύρων Πρωτόαθλε.
Συ γαρ την Ιουδαίων απελέγξας μανίαν,
ειδές σου τον Σωτήρα του Πατρός δεξιόθεν.
Αυτόν ουν εκδυσώπει αεί
υπέρ των ψυχών ημών.

Πηγή: «SanSimera.gr»

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως