Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και πολύ καλό καιρό, εορτάσθηκαν στα νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Άγια Θεοφάνεια.

Η ΑΓΙΑΣΤΟΥΡΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, σύμφωνα με το έθιμο, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έφτιαξε την «αγιαστούρα», που μ’ αυτή τέλεσε τον Αγιασμό την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων. Η «αγιαστούρα» φτιάχνεται από διάφορα μυρωδάτα άνθη της εποχής (κρινάκια, κλπ) και χρησιμοποιείται την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων για να ραντίσει ο Μητροπολίτης με Αγιασμό τους πιστούς. (φωτογραφίες: Κλεάνθης Μαρτίνος).


ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το πρωί της Παρασκευής, 6-1-2023, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος τέλεσε τον Όρθρο των Αγίων Θεοφανείων, Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό. Παρόντες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, βουλευτές Δωδεκανήσου και πολιτευτές του Νομού.

Στις 11 το πρωί έλαβε χώρα Ιερά Πομπή, από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Χριστού έως τον κεντρικό λιμένα Καλύμνου. Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 5/42 Συντάγματος, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες, ο Μητροπολίτης με τον Ιερό Κλήρο που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, οι Αρχές του νησιού, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου και πλήθος κόσμου. Στον κεντρικό λιμένα, που ήταν κατάμεστος από κόσμο και σημαιοστολισμένα πλοιάρια, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων. Αρκετοί ήταν οι τολμηροί κολυμβητές οι οποίοι βούτηξαν στην θάλασσα, και τον Τίμιο Σταυρό, ανέσυρε ο νεαρός Ταξιάρχης Τρικοίλης.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Καλύμνου.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΘΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Ν.Μαμάκας, “Kalymnos news”.


ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το πρωί της Παρασκευής, 6-1-2023, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος τέλεσε τον Όρθρο των Αγίων Θεοφανείων, Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Στις 10:45΄ εκκίνησε η πομπή για τον λιμένα της Αγίας Μαρίνας. Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 588ΤΕ, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες μας, ο Θεοφιλέστατος μετά του Ιερού Κλήρου που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, η Εικόνα της Παναγίας που βάσταζαν ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι Αρχές του νησιού, και πλήθος κόσμου.

Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, πάνω σε ειδική εξέδρα, έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού των υδάτων, παρουσία του Δημάρχου Λέρου Μιχ. Κόλια, των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Χριστόδουλος Σοφικίτης, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, φροντίδι της Ενορίας του Σωτήρος Χριστού.

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου, όπως ακολουθούν τα κάτωθι φωτοστιγμιότυπα.

ΕΝΟΡΙΑ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ. Εφημέριος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς

ΕΝΟΡΙΑ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ. Εφημέριος πρωτ. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ.

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ-ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΛΕΡΟΥ (ΑΛΙΝΤΑ)

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ-ΕΝΟΡΙΑ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ


ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Με την ίδια λαμπρότητα και παράδοση εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και στο ακριτικό νησί της Αστυπάλαιας. Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Δημήτριος Αχλαδιώτης. Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κονδύλης

 

Επιμέλεια:   Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως