Στις 18 Ιανουαρίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των Αγίων Πατέρων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, και πανηγυρίζει ο περικαλλής ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου.

Την Τρίτη 17.1.2023, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Πόθια Καλύμνου. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, του εφημερίου π. Αποστόλου Χατζηνικολάου και πλειάδος ιερέων.


Την πρωΐαν της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2023, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος εις τας οδούς πέριξ του εορτάζοντος Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου.


ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο Μέγας Αθανάσιος ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους Πατέρες της Ορθόδοξης εκκλησίας. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου που χαρακτηρίστηκε αιρετική. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Ο Άγιος Αθανάσιος, που επονομάστηκε και Μέγας, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και ο μικρός Αθανάσιος έδειξε την κλίση του από μικρός για την Ιερωσύνη. Την θεολογική του γνώση την απέκτησε αργότερα από την Θεολογική Κατηχητική Σχολή της Αλεξάνδρειας. Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε και με τον Άγιο Αντώνιο του οποίου τον βίο και τα θαύματα συνέγραψε αργότερα.

Το 325 μ.Χ. χειροτονείται διάκονος και συμμετέχει ενεργά σαν γραμματέας στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Το 328 μ.Χ., πεθαίνει ο πνευματικός Πατέρας και επίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος, όπου με ομόφωνη απόφαση και των κληρικών και του λαού, χειροτονήθηκε επίσκοπος, μόλις σε ηλικία 33 ετών. Ανέπτυξε έντονα αντιαιρετική δράση, με στόχο την διάδοση του ορθού δόγματος της ομοουσιότητας του Πατρός και του Υιού.
Ο Μέγας Αθανάσιος επονομάστηκε και «στύλος της ορθοδοξίας» και ήταν επίσκοπος 46 χρόνια. Τα 17 από αυτά τα πέρασε στην εξορία.

Ιερά Λείψανα:  Μέρος της παλάμης του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στο Προσκύνημα Αγ. Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου. Μερικά τμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων, Ζωγράφου και Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας και Αγάθωνος Φθιώτιδος.

Απολυτίκιο (Ἦχος γ')
Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας,
θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων
τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε·
τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον
ἀνακηρύξας κατῄσχυνας Ἄρειον.
Πάτερ Ὅσιε,
Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως