ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Με λαμπρότητα τελέστηκε το εσπέρας της Πέμπτης 9/2/2023, ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, στον εορτάζοντα ομώνυμο ιερό ναό της Χώρας Καλύμνου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου του ναού π. Μιχαήλ Μπουλαφέντη και ιερέων της νήσου.

      

Την πρωΐαν της επομένης, Παρασκευή 10/2/2023, στον ίδιο ναό, τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Φωτογραφίες:  “Kalymnos news”


56 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ

Με τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπλήρωσε 56 έτη ιερωσύνης! Σαν σήμερα, την 10η Φεβρουαρίου 1967, χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του αειμνήστου γέροντός του Μητροπολίτου Ρόδου κυρού Σπυρίδωνος. Επί 56 έτη εορτάζει την μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους και τελεί επί 17 συναπτά έτη την ιερά πανήγυρη στον ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους Χώρας Καλύμνου, ενώπιον του Τιμίου Αγίου Λειψάνου του και προ της θαυματουργού Εικόνος του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στον ομώνυμο ιερό Ναό της Καλύμνου, όπου ο Άγιος Χαράλαμπος εκπέμπει το αΐδιον Φώς, το οποίον έλαβε από τον Φωτοδότην Ιησού Χριστόν, χάριν της πίστεώς του και της αγάπης του σ’ Εκείνον, ο οποίος ήλθε εις τον κόσμον δια να σώσει τον κόσμον και να τον οδηγήσει εις τους Ουρανούς και να ενώσει Άνθρωπον και Θεόν.


ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών. 

Ἀπολυτίκιον, Ἦχος δ´. Ταχύ προκατάλαβε

Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.