Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μητρόπολή μας η Κυριακή της Ορθοδοξίας (5-3-2023). Οι Ναοί ήταν κατάμεστοι από πλήθος πιστών και μάλιστα συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών, αλλά και μεγάλων, που κρατούσαν εικόνες για την ιερά Λιτάνευση. Στο τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων, πέριξ των Ιερών Ναών, και εγένετο η προσήκουσα δέησις.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας (5-3-2023), προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, συμπαραστατούμενος υπό του ιερέως π. Σταύρου Μάρθα. Μετά την Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού και εγένετο η προσήκουσα δέησις ενώπιον του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Σάββα.


ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας (5-3-2023), προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, παρουσία του Δημάρχου Μιχ. Κόλια και πλήθους πιστών. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, οι Άγγελος Αγγελίδης, Ιωάννης Χατζηλάρης και Ιωάννης Γκιουζέππος. Μετά την Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού και ανεγνώσθη η προσήκουσα δέησις υπό του Θεοφιλεστάτου. 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ


Λίγα λόγια για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της Εικονομαχίας, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το 842 μ.Χ., σταματώντας έτσι τον μακροχρόνιο σάλος που είχε δημιουργηθεί από το ζήτημα των εικόνων και που έβλαψε τα μέγιστα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή, όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Είναι ημέρα ανάμνησης αγώνων και θριάμβων της πίστης μας. Ημέρα που φέρνει στο νου μας, την ηρωική και αγία αντίσταση των πιστών ορθοδόξων χριστιανών όλων των αιώνων, έναντι των δυνάμεων του σκότους και της πλάνης. (Θεοχάρη Νικ. Σαρίκα-Θεολόγου).

 

Επιμέλεια:  Γεώγιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Ν.Μαμάκας-Αλήθεια FM, π.Κ.Σμαλιός.