Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το πρωί της Κυριακής, 19/3/2023, στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ/ρου Αμφιλοχίου Σακαλλέρου. Ακολούθησε η τελετή της λιτανεύσεως και της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

(φωτογραφίες Kalymnos news)

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του υπογράμμισε την αρετή της αυταπάρνησης, τονίζοντας ότι «η αυταπάρνηση, είναι και λέγεται η ισχυρή εκείνη θέληση του Χριστιανού, κατά την οποία απαρνείται τις κακές πράξεις και επιθυμίες του και υποτάσσεται στον ηθικό νόμο της χάριτος και της σωτηρίας του Χριστού. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν». Η ελευθερία είναι το διακριτικό γνώρισμα του ανθρώπου, και η αληθινή αξία αυτής είναι, ότι ο άνθρωπος «ομοιούται τω Θεώ» γίνεται κατά χάρη υιός του Θεού, γίνεται ένας μικρόθεος, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας», για να καταλήξει… «Ο Ιησούς Χριστός, ο εκ Παρθένου Μαρίας τεχθείς, η άκρα Ταπείνωση, ο χθές, ο σήμερον, ο αυτός και εις τους αιώνας, ο Οποίος υπέρ πάντων ημών έπαθε εκουσίως επάνω στον Τετραμερή Σταυρό Του δια  την σωτηρία μας, μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι».


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ-Εφημέριος: π. Παντελεήμων Κρούσκος


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ-Εφημέριος: π. Ηλίας Μουζουράκης.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοππος Στρατονικείας κ. Στέφανος, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τέλεσε την Ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Πλατάνου Λέρου, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, παρουσία του Δημάρχου Λέρου, και αρκετών πιστών. Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου, κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Μετά το πέρας ο εφημέριος μοίρασε τα «ματσάκια», κατά το έθος.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ - Εφημέριος: πρωτ. Νικόδημος Φωκάς.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ - Εφημέριος: π. Γεώργιος Γαμπιέρης.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΛΕΡΟΥ - Εφημέριος: π. Σεβαστιανός Καζηλιέρης.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως