Με μεγαλοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας στις 25 Μαρτίου, η μεγάλη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και η 202η επέτειος από την έναρξη του ενδόξου επαναστατικού αγώνα του 1821, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία και συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού, κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας για την ενσάρκωση του Υιού του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην».

Για την Ελλάδα, ένα άλλο μεγάλο γεγονός πραγματοποιόταν το 1821, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης! Ως ημερομηνία κήρυξής της, ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο με τον Ευαγγελισμό του Έθνους, που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του. Ήταν πεποίθηση των Ελλήνων η συνέργεια του Θεού για την ελευθερία, το πολύτιμο δώρο.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 24-3-2023

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και την εκκλησιαστική τάξη, ετελέσθη το εσπέρας της Παρασκευής 24.3.2023, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, εις τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, παρουσία τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη οι Άγγελος Αγγελίδης, Ιωάννης Χατζηλάρης, Ιωάννης Γκιουζέππος.


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το πρωί του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2023, ετελέσθη ο Όρθρος και η Δισιαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Λέρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στις 10:30΄π.μ., ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, και πιστών.

Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλε η χορωδία των καλλίφωνων Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του μουσικολογιοτάτου πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Κλήρος, Αρχές και Λαός, κατευθύνθηκαν στον λιμένα της Αγίας Μαρίνας, όπου προ της προτομής του παπα-Αναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη επιμνημόσυνος δέησις και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός-φιλόλογος του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνά Θεοφιλοπούλου. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική και άγημα του Στρατού.

Ο ζεστός, ανοιξιάτικος καιρός, είχε ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατακλίσει τον λιμένα της Αγίας Μαρίνας και να καταχειροκροτήσει τα νιάτα του νησιού μας που παρέλασαν. Εντυπωσιακή εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των περιπολικών του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, των οχημάτων πυρόσβεσης του Δήμου, των Συλλόγων, του Προσκοπισμού, των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενώ εθνικό ενθουσιασμό προκάλεσε η παρέλαση των αγημάτων του Ελληνικού μας Στρατού και των Εφέδρων, σε άψογο σχηματισμό.


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Εντυπωσιακή ήταν  η σημερινή παρέλαση(25-3-2023) στην Κάλυμνο για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Της παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ Αμφιλόχιου Σακαλλέρου συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο  της Πόλης, παρουσία των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών  Αρχών και εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων και υποψήφιων βουλευτών.

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον, ενώ εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός  από τον Κωνσταντίνο Αποστολίδη διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Καλύμνου.

Ηλιόλουστη η ημέρα και αρκετός ο κόσμος που κατέκλυσε την παραλιακή προκειμένου να χειροκροτήσει τους συμμετέχοντες στην παρέλαση υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλύμνου, τα ΑμεΑ,τα αθλητικά σωματεία του νησιού, τη μαθητιώσα νεολαία, τους προσκόπους, το Λύκειο Ελληνίδων, την ΑΕΝ Καλύμνου και φυσικά τα στρατιωτικά τμήματα και τους Εθνοφύλακες που στο πέρασμα τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης.

Στο χώρο της παρέλασης επικράτησε υποδειγματική και απόλυτος τάξη  και αξίζουν των συγχαρητηρίων τα στελέχη του Λιμεναρχείου που είχαν την ευθύνη.