ΣΤΗ ΚΑΛΥΜΝΟ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, παραμονή της Αναλήψεως Του Κυρίου, μετέβη στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου Καλύμνου, όπου χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού, συμπαραστατούμενος υπό Ιερέων της νήσου, και την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών.

 

 

 

 

 

Ο ΘΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ 


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το εσπέρας της Τετάρτης 24 Μαΐου 2023, παραμονή της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό Ναῢδριο αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου, στην περιοχή «Σκουμπάρδα» νήσου Λέρου. Την Ιερά Ακολουθία τέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Σεργίου Γουρλά, παρουσία του Δημάρχου Μ.Κόλια και την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ - Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Ευχόμεθα ο Κύριος να επιτρέψει και του χρόνου σε όλους μας να ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη».


Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης. Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40ή ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου.

Σύμφωνα με τις ως περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, ο όποιος περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.

Το Απολυτίκιο

«Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου».

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως