Αγαπητοί μου αδελφοί,

Είπεν ο Κύριος τοις εαυτού μαθηταίς «Ταύτα λαλώ εν τω κόσμω, ίνα έχωσι την χαράν την εμήν πεπληρωμένην εν αυτοίς»

Λίγες ώρες χώριζαν τον Κύριο της Δόξης από τον Μυστικό εκείνο Δείπνο, σε εκείνο το υπερώο, από τα φρικτά πάθη Του, με αποκορύφωμα την σταύρωσή Του και την Ζωοποιό Αυτού Ανάσταση. Και όμως ομιλεί περί χαράς. Περί της χαράς εκείνης κατά την οποία ο παντογνώστης Κύριος είχε φθάσει η στιγμή να προσφέρει εκουσίως την μεγάλη θυσία Του, να ολοκληρώσει το έργο Του επί της γής και θριαμβευτής να επανέλθει, όπου ην το πρότερον.

Αυτή την χαρά θα είχαν οι μαθητές του Κυρίου και δι’ αυτών όλοι των αιώνων πιστοί. «Προσεύχομαι  προς σε Πάτερ» -  είπε, κατά την Αρχιερατική προσευχή Του ο Κύριος στον κήπο της Γεθσημανής «δια να έχουν οι μαθηταί μου την ιδικήν μου τελεία χαρά, ολόκληρο και πλήρης εις τας καρδίας των».

Δεν τους μίλησε δια την ψευδή χαρά του κόσμου του αιώνος τούτου, δια την πρόσκαιρη χαρά αυτής της επίγειας κοσμικής ζωής, αλλά δια την προσωπική Του χαρά, την οποία αυτός, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, είχε. Αυτή την τελεία χαρά θα μετάδιδε και στους πιστούς και όχι δια ολίγο χρόνο ή διαστήματα, αλλά ισόβιο και μόνιμο χαρά, εις τας καρδίας αυτών.

Αυτή η πολυπόθητος χαρά δεν θα ήταν μόνο προνόμιο των μαθητών του Κυρίου και πολύτιμο δώρο της θείας αγάπης δια το στενό κύκλο των μαθητών, προς αυτούς και  μόνο. Ήταν και θα είναι στο διηνεκές δι’ όλους τους πιστούς όλων των αιώνων, εφ’ όσον η πίστη, η αγάπη και η υπακοή προς τον Χριστό είναι προϋποθέσεις της χαράς και αγαλλίασης προς Εκείνο, ο οποίος έγινε άνθρωπος δια να ενώσει τα διεστώτα, να ενώσει γή και ουρανό, άνθρωπο και Θεό.

Αυτή την αλήθεια διαλαλεί και ο Απόστολος των Εθνών Παύλος όταν γράφει προς τους Χριστιανούς, «χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε». «Πάντοτε» λέγει, διότι τα πράγματα του κόσμου τούτου συνεχώς μεταβάλλονται. Πράγματι ο άνθρωπος της κάθε εποχής προσπαθεί μακριά από τον Χριστό να ζήσει κατά τον δικό του τρόπο, μη αναλογιζόμενος τον χρόνο της εδώ παρουσίας του. «Τα πάντα ματαιότης ματαιοτήτων», λέγει ο σοφός Εκκλησιαστής της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο άνθρωπος που ζεί και κινείται εν Χριστώ Ιησού, «χαίρεται» και ούτω φωτιζόμενος με το φώς και την χάρη του Κυρίου πράττει έργα αγάπης, έργα ευάρεστα στον Θεό. Κάθε καλή πράξη, κάθε υπακοή στο θέλημα του Θεού Πατρός, δια Ιησού Χριστού, είναι προσθήκη μίας ειρηνικής κατάστασης και ευφρόσυνος ποιότητα ζωής, την οποία κατεργάζεται το Πνεύμα το Άγιο στην ψυχή του πιστού ανθρώπου.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ο κατ’ εικόνα Θεού άνθρωπος, αφού γνωρίσει δια της αληθινής διδασκαλίας το φώς, την αλήθεια και την ζωή, και αυξήσει «το κατ’ εικόνα εις καθ’ ομοίωσιν», θα γνωρίσει Αυτόν τον αληθινό Θεό, εν πλήρη χαρά και τότε θα γίνει μέτοχος της ουρανίου αυτού βασιλείας.

Ας προσπαθήσουμε και εμείς να έχουμε εν δυνάμει την χαρά του Κυρίου Ιησού πεπληρωμένη στις καρδιές μας, προκειμένου να τύχουμε, ως λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος «τα πάντα εν ειρήνη, εν ευφροσύνη και χαρά έσται, πάντα εύδια και γαληνά, πάντα ημέρα και λαμπρότης και φώς». ΑΜΗΝ.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος