Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Γενέθλιο ημέρα της, εορτάσθηκε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας.

Την πρωΐαν της Κυριακής (4-6-2023), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου και εν συνεχεία προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού αναγιγνώσκοντας κατά την τάξιν τις Ευχές της Γονυκλισίας. Μετά του Μητροπολίτου συλλειτούργησε ο εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Ταχλιαμπούρης, ενώ στο ιερό αναλόγιο έψαλαν ο πρωτοψάλτης Ελευθέριος Χατζηλάρης και οι ιεροψάλται Άγγελος Αγγελίδης και Ιωάννης Γκιουζέππος.

Στην ομιλία του προς τους ευλαβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο σωτηριώδες γεγονός της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, τονίζοντας ότι «τα διάφορα δεινά που περνάει η ανθρωπότητα είναι απόρροια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, ενώ συνέστησε ενότητα, αγάπη, αλήθεια. Η Εκκλησία είναι η μόνη πηγή σωτηρίας πού φωτίζει, αγιάζει, και χειραγωγεί στη σωτηρία τους πιστούς και τους οδηγεί στην ουράνιο Πολιτεία».

Ανάμεσα στο πυκνό εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ναό ήταν και ο Δήμαρχος Μ.Κόλιας, καθώς και ο πρόεδρος και 50 μέλη του φιλανθρωπικού συλλόγου «Παναγία η Ελεημονήτρια» Κρεμαστής Ρόδου, οι οποίοι προσέφεραν αρτοκλασία.

Αμέσως μετά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών ο Εφημέριος του Ναού και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, προς τιμήν του Μητροπολίτου και των εκδρομέων της Ρόδου, παρέθεσαν δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ναού.

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟΝ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΛΕΡΟΥ

Την πρωΐαν της Κυριακής (4-6-2023), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λέρου και εν συνεχεία προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού αναγιγνώσκοντας κατά την τάξιν τις Ευχές της Γονυκλισίας. Μετά του Θεοφιλεστάτου συλλειτούργησε ο εφημέριος του Ναού π. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ.

 


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και εορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή.

Η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθησε με τη μορφή πύρινων γλωσσών πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε. Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό. Έτσι, ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα. (Πράξεις Αποστόλων β, 1-41).

Η Πεντηκοστή εορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί. 

Απολυτίκιο

Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών,
ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας,
καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον,
και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας,
φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως