Την Τρίτη 22 Αυγούστου 2022, το εσπέρας, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια, που είχε μεταβεί για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία την Πορταΐτισσα, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, ιερέων της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων. Μετά την αρτοκλασία, από τον ιερό κλήρο, τους ιεροψάλτες, αλλά και το εκκλησίασμα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας μας, καθώς και το Απολυτίκιο της Παναγίας του Κάστρου.

Το πρωί της Τετάρτης 23/8, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, ιερέων της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ταπείνωση, έμπροσθεν της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του Κάστρου, ο Μητροπολίτης μας την παρεκάλεσε «να πρεσβεύει για την ειρήνη στην Πατρίδα μας, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς γαλήνη στην ψυχή μας».


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου, και του Ιερού Κλήρου, η κατ’ έθος, και άπαξ του ενιαυτού, λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας στα «πεντένια» του Κάστρου, όπου Κλήρος, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν.

Ο Μητροπολίτης, σε σύντομη προσλαλιά, χαιρέτησε την παρουσία των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε όλους τους ιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τους καλλιφωνώτατους ιεροψάλτες, οι οποίοι απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία, καθώς και το εθελοντικό βοηθητικό προσωπικό, γυναίκες και άνδρες, που υπηρετούν την Παναγία μας και φροντίζουν πάντοτε να είναι ο Ναός ευπρεπής.

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,

τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.

Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,

τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.

Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,

καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.

Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,

δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.


Με την ίδια λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγίας μας και σε όλα τα παρεκκλήσια της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως φαίνεται στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν:

Τρίτη 22/8/2023 - Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο «Παναγιές» στη Λέρο (ενορία Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων).

 

Τρίτη 22/8/2023 - Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο «Παναγίας Θρυνωδούσας» στη Κάλυμνο (ενορία Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου). Φωτογραφίες: Ν.Μαμάκας.

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως