Το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο νησί της Καλύμνου για την 199η επέτειο της νικηφόρας Ναυμαχίας του Γέροντα (29-8-1824).

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος και οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές  αρχές της Καλύμνου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού κλήρου της Πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Ελένη Ευαγγελία Μάγκου, εκπαιδευτικός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο μπροστά από το Αναγνωστήριο, κατάθεση στεφάνων, απονομή αναμνηστικών δώρων και τέλος τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη, που προσωρινά τοποθετήθηκε στην είσοδο του Αναγνωστηρίου. Το έργο φιλοτέχνησε ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα “Φιλόδημος 2” του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα και η Δημοτική Φιλαρμονική.

Πηγή: «Κάλυμνος news»


Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

Μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21, που τελείωσε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα. Διεξήχθη στις 29 Αυγούστου 1824 στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία. Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του '21. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε τον θαυμασμό των ξένων. Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό». Πηγή: «SanSimera.gr»