Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος και Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης στην Μητρόπολή μας.

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στη Λέρο, πλήθη πιστών προσκύνησαν την εικόνα της Αγίας, στο σημαιοστολισμένο και κατάλληλα ευπρεπισμένο ομώνυμο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης της ενορίας Αγίας Μαρίνης.

Την Παρασκευή 24/11, παραμονή της εορτής, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Θεοφιλετάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του π. Σωφρονίου Χατζηλάρη και π. Σεβαστιανού Καζηλιέρη.

Η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης εορτάσθηκε και στο ομώνυμο ιερό παρεκκλήσιο στην περιοχή «Τεμένια», κτητόρων οικογένειας Καλλιόπης και Εμμανουήλ Εμίρη -Σπανού, όπου ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, την πρωΐαν του Σαββάτου 25/11, ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με κατάνυξη τελέστηκε την Παρασκευή 24/11/2023, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Καλύμνου. Το πρωί της επομένης τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΗ Ι.ΜΟΝΗ ΑΓ.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Μαξιμιανού. Ήταν κόρη του επάρχου της Αλεξάνδρειας Κώνστα. Διακρίθηκε για σπάνια σοφία και ωραιότητα. Έτυχε μεγάλης μόρφωσης και ήταν κάτοχος της λατινικής γλώσσας και της ελληνικής φιλολογίας. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική και πολλές ξένες γλώσσες της εποχής της.

Από νεαρή ηλικία προσελκύσθηκε από την χριστιανική διδασκαλία την οποία μελέτησε και αφού ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό, εργάσθηκε με έντονη δράση και ενθουσιασμό για την διάδοσή του επιτυγχάνοντας πολλά χάριν της ρητορικής της δεινότητας και των πολλών γνώσεών της.

Την Αικατερίνη όμως, εκτός της σοφίας και των αρετών της, την διέκρινε και το σπάνιο κάλλος της μορφής της. Λέγεται ότι στην ηλικία των 18 ετών επισκέφτηκε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, ο οποίος ήταν πιθανόν ο Μαξιμίνος Β ή ο Μαξέντιος, και προσπάθησε να τον πείσει για το ότι ήταν εσφαλμένοι οι διωγμοί που διεξήγε κατά των Χριστιανών.

Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση για τη χριστιανική πίστη με 50 φιλοσόφους.

Στη συζήτησε θριάμβευσε με συνέπεια να γίνουν χριστιανοί και οι 50, μαζί με τη σύζυγο του Μαξιμιανού Φαυστίνα, τον αξιωματικό συνοδείας Πορφύριο και 200 στρατιώτες. Όλοι αποκεφαλίστηκαν με διαταγή του Μαξιμιανού.

Αντιστάθηκε στις κολακείες και απειλές του Μαξιμιανού, κι έτσι αρχικά εξορίστηκε, φυλακίστηκε, δημεύθηκε η περιουσία της και διατάχθηκε ως μέσον θανάτωσής της ο «τροχός βασανιστηρίων», που έμοιαζε με τροχό η περιφέρεια του οποίου έφερε καρφιά (ήλους) που ετίθετο σε κίνηση με σχοινιά και τροχαλίες πλησιάζοντας αργά το σώμα του καταδίκου, με συνέπεια τον διαμελισμό του. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα καρφιά του τροχού όταν πλησίασαν το σώμα της Αγίας ένα-ένα αποσπόταν ή έσπαγαν και εν τέλει ο τροχός πριν πλησιάσει το σώμα της Αγίας διαλύθηκε «στα εξ ων συνετέθη». Έτσι και αποφασίσθηκε τελικά ο αποκεφαλισμός της Αγίας το 305 μ.Χ.

Τα λείψανά της ανακαλύφτηκαν τον 8ο αιώνα στις παρυφές του όρους Χαρήβ από χριστιανούς της Αιγύπτου και μεταφέρθηκαν στην Ι. Μονή του Σινά, όπου σώζονται μέχρι σήμερα.

Η μνήμη της Αγίας τιμάται στις 25 Νοεμβρίου.

Θεωρείται προστάτιδα της νεολαίας και ιδιαίτερα της φιλοσοφίας. Η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα του Πανεπιστημίου των Παρισίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων, φιλοσόφων, γραμματέων, στενογράφων, βυρσοδεψών, κ.α. Στην Ελλάδα, η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Υπάρχει, μάλιστα, παράδοση, ότι αν τυχαίνει να υπάρχει ανομβρία, η Αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο, για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.

Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος της πόλεως της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.

 

Απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης

 

«Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι
εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς
των ασεβών του Πνεύματος τη μαχαίρα,
και νυν ως μάρτυς στεφθείσα,
αιτείται πάσι το μέγα έλεος».

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες – Βίντεο: Μ.Μέρης, Θ.Λυράς.