Η Μητρόπολις, πληροφορεί τις Αρχές και τον Λαό της Καλύμνου, ότι θα εορτάσει και εφέτος τον πολιούχον της και Θαλασσάρχην Άγιον Νικόλαον.

Όπως γνωρίζετε είναι ΑΡΓΙΑ η εορτή του Αγίου για όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Σχολεία κλπ. σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 125/23-5-2003.

ΤΡΙΤΗ  5 Δεκεμβρίου 2023 (παραμονή της εορτής)

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Ιδιωτικών καταστημάτων (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.), Τραπεζών, Οργανισμών κοινής ωφελείας, οικιών, πλοίων, κ.λπ., από το μεσημέρι της Δευτέρας 4/12 και μέχρι τη δύση του ηλίου της Τετάρτης 6/12.

Ώρα 5:30΄ μ.μ.:  Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.

Ώρα 8:00΄ μ.μ.: Παράκλησις μετά Χαιρετισμών εις τον Άγιον Νικόλαον.

ΤΕΤΑΡΤΗ  6 Δεκεμβρίου 2023 (ανήμερα της εορτής)

Ώρα ενάρξεως Όρθρου 7:00΄ π.μ.

Ώρα 9:00΄ π.μ.: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση όλων των σφουγγαράδων και ναυτικών και των εν θαλάσση τελειωθέντων.


Παρακαλούνται να παραστούν οι κατωτέρω:

Ο ευσεβής λαός της Καλύμνου, οι κ.κ. Βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Έπαρχος Καλύμνου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, ο Ειρηνοδίκης, ο Στρατιωτικός Διοικητής του 542 Συντάγματος Ευζώνων, ο Διοικητής του  Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο Λιμενάρχης Καλύμνου, ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. Καλύμνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Αξιωματικοί του Συντάγματος και του Τάγματος Καλύμνου, Αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Εφέδρων αξιωματικών και  πολεμιστών, οι Πρόεδροι Πλοιάρχων και Σφουγγαράδων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Καλύμνου, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλύμνου , οι Διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων Καλύμνου, ο Διοικητής του «Βουβάλειου» Νοσοκομείου Καλύμνου και λοιπών εκπροσώπων  Ν.Π.Δ..Δ. και Ν.Π.Ι.Δ, οι Τοπικοί Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών εν στολή, οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών ΝΠΔΔ, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία, Αντιπροσωπείες Προσκόπων, Οδηγών, του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου, των Σχολείων Μέσης, Δημοτικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, κλπ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου στην παραλιακή πλατεία, όπου προ της Ναυτικής Σχολής και του Δημαρχείου θα ψαλλεί δέηση υπέρ πάντων των εν θαλάσση πλεόντων και εργαζομένων, αδελφών ημών Καλυμνίων.

Ώρα 11:00΄ π.μ.:  Συγκέντρωση των τμημάτων στο χώρο του ξενοδοχείου «ΟΛΥΜΠΙΚ».

Για την τήρηση της τάξεως στην παραλιακή πλατεία, παρακαλείται το Αστυνομικό Τμήμα.

Την Εικόνα θα φέρουν άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης, παρακαλείται ο Διοικητής του Συντάγματος Καλύμνου για την απόδοση τιμών στο ιερό Λείψανο και την Εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Ο Δήμος Καλυμνίων παρακαλείται να φροντίσει, από την παραμονή της εορτής, τον σημαιοστολισμό της πλατείας, την φωταγώγηση του Δημοτικού Μεγάρου και να διαθέσει την Δημοτική Φιλαρμονική.

Τα Σχολεία Μέσης, Δημοτικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης παρακαλούνται να παραστούν στη λιτανεία με αντιπροσωπείες, σημαίες και παραστάτες αυτής και 6 άτομα με τη στολή της παρέλασης, επίσης 12μελής αντιπροσωπεία προσκόπων και οδηγών με τις σημαίες τους.

Παρακαλείται το Λύκειο Ελληνίδων παραρτήματος Καλύμνου να διαθέσει αντιπροσωπεία με τοπικές ενδυμασίες 12 ατόμων (6 αγόρια- 6 κορίτσια).

Παρακαλείται η διοίκηση του «Βουβάλειου» Νοσοκομείου Καλύμνου, να διαθέσει ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της λιτανείας από ώρας 10ης π.μ. έως 12ης μεσημβρινής.

Τα σχετικά με την πομπή και κάθε άλλη λεπτομέρεια εκτελέσεως του προγράμματος ορίζεται να κανονίσει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πρωτοπρεσβύτερος π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, με βοηθό τον κ. Βασίλειο Διακομιχάλη, τελετάρχη του Δήμου Καλυμνίων.

Το παρόν πρόγραμμα έχει θέση προσκλήσεως.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλεως του Λακκίου Λέρου.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, και ώρα 5:30΄ το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας. Θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση.

Το πρωί της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου, θα τελεσθεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ώρα 7:30΄ - 10:00΄.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και περί ώρα 10:00΄ π.μ., θα τελεσθεί Δοξολογία και στις 10:20΄ π.μ., θα λάβει χώρα λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου, εις τας οδούς της πόλεως και στον ομώνυμο λιμένα, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως.