Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, θαλασσάρχη και προστάτη των ναυτικών, του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Η Κάλυμνος τίμησε τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Την παραμονή, Τρίτη 5.12.2023, ετελέσθη Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων της νήσου και την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πλήθους πιστών.


Την Τετάρτη 6.12.2023, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων, τέλεσε προ των κολλύβων που έφεραν φιλοτεχνημένη την εικόνα του Αγίου Νικολάου, το μνημόσυνο των απανταχού της γης τελειωθέντων Καλυμνίων σφουγγαράδων, καθώς και αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η έξοδος και η λιτανεία στην παραλιακή λεωφόρο της Πόθιας. Αν και ο καιρός ήταν βροχερός, κατά την διάρκεια της λιτανείας σταμάτησε δι’ ολίγον η βροχή και ξεκίνησε πάλι μετά το πέρας της λιτανείας! Της ιεράς πομπής προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, αντιπροσωπείες μαθητών από Σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης με τις σημαίες τους, μικρά παιδιά που κρατούσαν μεγάλα σφουγγάρια – ιστορικό σύμβολο της Καλύμνου – ομοίωμα αχταρμά και παραδοσιακό τιμόνι πλοίου. Ακολουθούσε ο πυρήνας της ιερής πομπής με προπορευόμενα τα εξαπτέρυγα και έπονταν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο ιερός κλήρος, ο Μητροπολίτης και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου την οποία μετέφεραν στελέχη του Λιμεναρχείου Καλύμνου και την πλαισίωναν σπουδαστές της ΑΕΝ και άγημα ανδρών από το 5/42 ΣΕ, ενώ ακολουθούσε πλήθος πιστών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου χτυπούσαν χαρμόσυνα, ενώ όλα τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο λιμάνι σφύριζαν αδιάκοπα.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας, και πολιούχου της πόλεως του Λακκίου. Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως, ο πανηγυρίζον Καθεδρικός Ιερός Ναός ήταν κατάλληλα σημαιοστολισμένος και ευπρεπής.

Το εσπέρας της Τρίτης 5/12/2023, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου του πανηγυρίζοντος ιερού ναού π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, και Ιερέων της νήσου.

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία, τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία, υπό του Θεοφ. Επισκόπου  Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και αρκετών πιστών.

Μετά την Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου. Αν και ο καιρός ήταν βροχερός, κατά την διάρκεια της λιτανείας σταμάτησε δι’ ολίγον η βροχή και ξεκίνησε πάλι μετά το πέρας της λιτανείας! Την ιερά πομπή συνόδευσε η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ ένστολα στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου ρύθμιζαν την πορεία της πομπής, η οποία λόγω καιρού ακολούθησε πορεία πλησίον του Ναού.

Στην επιστροφή της Ιεράς Εικόνος στο Ναό, αποδόθηκαν οι προσήκουσες τιμές από την Δημοτική Φιλαρμονική.

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία, τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης.

Ο Άγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε πολλά παρεκκλήσια της Λέρου, στον Ξηρόκαμπο, Μεραλούδι, «Ράδιο» κ.α.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Μαρία Σούλου, Στέλιος Γάρδιας, Μ.Μέρης, Ν.Μαμάκας, Kalymnos news.