Στην κατάμεστη αίθουσα του ισογείου του Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας Καλύμνου, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου ε.τ. Νικολάου Π. Ζαΐρη με θέμα: «Τα αίτια της σημερινής κρίσεως στη χώρα μας και τα αντίδοτά της».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη και το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ». Παρόντες στην ομιλία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος με αρκετούς Ιερείς, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος, ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, ο Αντιδήμαρχος Παντελής Ζωΐδης, ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Μιχάλης Μπούκης, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Γώγουλας, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων και πολυπληθέστατο ακροατήριο.

Τον Νικόλαο Ζαΐρη προλόγισε ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Παναγιώτης Πιζάνιας ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο θέμα της ομιλίας και σε σύντομο βιογραφικό του ομιλητή. Πριν ανέβει στο βήμα, καλωσόρισε και ευχαρίστησε το Νικόλαο Ζαΐρη ο Μητροπολίτης κ.Παΐσιος.

Με μία άκρως ενδιαφέρουσα, γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, επίκαιρη αλλά και διαχρονική ομιλία, εμπεριστατωμένη με λόγο απλό και κατανοητό, περιγραφικό, ευχάριστο που συνοδευόταν με ιστορικά παραδείγματα και με συνεχείς αναφορές σε ρήσεις αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων, μεγάλων πατέρων της εκκλησίας, ο Νικόλαος Ζαΐρης κατάφερε να καθηλώσει το ακροατήριο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.

Η προσέγγιση του θέματος από τον έμπειρο ομιλητή και η αναφορά στα αίτια της κρίσεως, έγινε κυρίως από πνευματικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής, δικαστικής και εκκλησιαστικής πλευράς και έκλεισε με τα ενδεικνυόμενα θεραπευτικά μέσα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίδοτα, σ’ αυτή την κρίση που διέρχεται για ικανό χρονικό διάστημα η Χώρας μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το τέλος της.

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο Νικόλαος Ζαίρης διένειμε σε όλους όσους παραβρέθηκαν το σχετικό με την ομιλία πόνημα του.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ:

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες – Βίντεο : Ν.Μαμάκας - «Αλήθεια FM» - Kalymnos news.