Στις 27 Δεκεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ενώ παράλληλα άγει τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Πρωτομάρτυς Στέφανος, στον ομώνυμο ενοριακό ναό που βρίσκεται στη Πόθια Καλύμνου. Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 26-12-2023, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, ενώ ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 27-12-2023 ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-12-2023 , ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤ9ΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το απόγευμα της Τρίτης 26/12/2023, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του «Ισιδωρείου» Γηροκομείου Λέρου, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός και την πρωΐαν της επομένης 27-12-2023, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη και π. Σεβαστιανού Καζηλιέρη.

 

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Σήμερα άγει τα ονομαστήριά του ο βοηθός επίσκοπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, σύμπας ο Ιερός Κλήρος, Αρχές και ευχεβής λαός εύχονται στον Θεοφιλέστατο έτη πολλά, υγιεινά και καρποφόρα.

 

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Αποκαλείται «πρωτομάρτυρας», επειδή πρώτος αυτός μαρτύρησε για τον Χριστό. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 27 Δεκεμβρίου, η εύρεση του λειψάνου του στις 15 Σεπτεμβρίου και η ανακομιδή στις 2 Αυγούστου.

Ο Στέφανος ήταν ο πρώτος και ο πλέον διακεκριμένος από τους επτά διακόνους, που είχαν εκλεγεί και χειροτονηθεί από τους αποστόλους να βοηθούν με κοινά γεύματα και με κάθε άλλο μέσο τους φτωχούς, τα ορφανά και τις χήρες. Διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα και την εν γένει χριστιανική δράση του.

Οι Ιουδαίοι, βλέποντας τη δραστηριότητά του και φοβούμενοι τη δράση του, τον διέταξαν να σταματήσει το κήρυγμα. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. Στ', 1-8).

Αυτός τους αγνόησε και συνέχισε να κηρύττει το Λόγο του Θεού. Τότε, κάποιοι μισαλλόδοξοι Ιουδαίοι τον συκοφάντησαν ότι βλασφημούσε τον Θεό, το Ναό του Σολομώντος και τον προφήτη Μωυσή. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και σύρθηκε ενώπιον του Ιουδαϊκού Συνεδρίου για να απολογηθεί και να δικασθεί. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. στ', 9-15).

Ο Στέφανος με θάρρος υπερασπίστηκε την πίστη του και κατηγόρησε τους Ιουδαίους, ότι φάνηκαν σκληροί στους προφήτες, τους οποίους σκότωσαν, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους του Θεού, ενώ επιχειρηματολόγησε για τη θεότητα του Χριστού. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. Ζ', 1-53)

Το μόνο που κατάφερε ο Στέφανος ήταν να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους κατηγόρους του, οι οποίοι τον άρπαξαν από την αίθουσα του Συνεδρίου και τον οδήγησαν έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου άρχισαν να τον λιθοβολούν.

Ο Στέφανος ατάραχος δέχθηκε το λιθοβολισμό με τα λόγια «Κύριε Ιησού, δέξου το πνεύμα νου» και γονατισμένος προσευχόταν για τους διώκτες του, λέγοντας: «Κύριε μη καταλογίσεις σ’ αυτούς αυτή την αμαρτία». Αμέσως μετά παρέδωκε το πνεύμα του.

Τη σκηνή του λιθοβολισμού παρακολούθησε κι ένας νεαρός Φαρισαίος, ονόματι Σαύλος, ο οποίος φύλαγε τα ρούχα των λιθοβολούντων και επιδοκίμασε την εκτέλεση του Στέφανου. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. ζ', 54-60). Ήταν ο μετέπειτα Απόστολος Παύλος!

Κατά την παράδοση, το λείψανο του πρωτομάρτυρα Στέφανου μεταφέρθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Απολυτίκιο

Βασίλειον διάδημα εστέφθη συ κορυφή
εξ άθλων ων υπέμεινας υπέρ Χριστού του Θεού
Μαρτύρων Πρωτόαθλε.
Συ γαρ την Ιουδαίων απελέγξας μανίαν,
ειδές σου τον Σωτήρα του Πατρός δεξιόθεν.
Αυτόν ουν εκδυσώπει αεί
υπέρ των ψυχών ημών.

Πηγή: «SanSimera.gr»

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

 

 V