Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, Κυριακή του Ζακχαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λέρου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ. Κατά την Θεία Λειτουργία ετέθη προς προσκύνησιν η Τιμία Κάρα και η Ιερά Εικών της Οσίας Γαβριηλίας.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

Κατά την Θ. Λειτουργία παρέστη η αναπληρώτρια Δημάρχου κα Ελένη Χελμή, ενώ παρευρέθησαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βρέττος Κουβάς και Γεώργιος Κουτούζος, ο Δημ. Σύμβουλος Αγγ. Κωνσταντινίδης, ενώ το πολυπληθές εκκλησίασμα που γέμισε το Ναό προσκύνησε την Τιμία Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας.

Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα, μεταξύ άλλων προέβαλλε το παράδειγμα του Ζακχαίου, ο οποίος με κάθε αδικία πλούτισε, παράλληλα όμως βίωνε την απόλυτη μοναξιά που τον οδηγούσε στην απελπισία. Παράλληλα η μοναξιά αυτή, τον οδήγησε στην αυτογνωσία των πράξεών του. Ο Ζακχαίος τόλμησε την υπέρβαση και «εζήτει ιδείν τον Ιησούν τις εστι» (Λουκ.ιθ',3). Ο Ζακχαίος μας χαρίζει σήμερα ένα υπόδειγμα μετανοίας. Ο Θεός μας δίνει άπειρες ευκαιρίες για μετάνοια, αρκεί εμείς να έχουμε τον διακαή πόθο να τον συναντήσουμε, όπως έκανε και ο αρχιτελώνης Ζακχαίος. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, η μετάνοια και η σωτηρία του κόσμου, για την οποία κατέβηκε ο Θεός στη γη!

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Γ.Χρυσούλης , Στ. Γάρδιας